Upriličen susret čapljinskih šahista i ljubuških poklonika drevne igre

Susret članova ŠK Čapljina i poklonika šaha iz Ljubuškog u prostorijama kluba u ulici seljačkog tribuna Matije Gupca u Čapljini, protekao je u ugodnom druženju uz po koju odigranu partiju i razgovore na temu moguće suradnje.

S jedne strane bili su Vladislav Prskalo predsjednik, Ekrem Koso kapetan ŠK Čapljine (obojica međunarodni majstori), te nekolicina mladih šahista koji su došli na večernji trening. S druge strane, zanimljivo, bila su dvojica kolega iz Radio Ljubuškog Tigran Delić i Ivan Herceg, te Ivica Vučić šahovski zanesenjak. Ljubušaci su bili u misiji sagledavanja rada šahovskog kluba iz Čapljine, koji se zadnjih godina prometnuo u uzoran sportski kolektiv, kako bi poklonike ove drevne igre, koji razmišljaju o pokretanju kluba u Ljubuškom, upoznali s načinom rada.

Imajući na umu cilj posjete, bio je to pun pogodak, iz ŠK Čapljine obećali su pomoć prilikom eventualnog, osnivanja kluba u Ljubuškom. Sve skupa upućuje da je šah u Hercegovini živ.

„Drago mi je da je šah u regiji Hercegovine zadnjih godina, uznapredovao, jako se širi. Tome smo i mi dali doprinos, ali tu su i drugi klubovi kao Brotnjo, pa mostarski i širokobriješki. Ako može poslužiti drugima kao savjet, moram istaći da smo bili uporni i kada nam nije išlo. Moja preporuka ne samo za šah već i druge sportove, kad ti je najteže radi najviše“, kaže predsjednik Prskalo, te naglašava da je pandemija korona virusa, ostavila traga na šahu.

„Na žalost naš veliki turnir „Lipanjske zore“ u Počitelju neće se održati, što nam je jako žao. Nije održan ni veliki turnir za djecu, u Brotnju odložena su i neka natjecanja mladih, ali šah je prebrodio i teža pa će io ova razdoblja“.

Predsjednik Prskalo ističe da je zahvaljujući aktivizmu mladog čapljinskog šahiste Zvionimira Karlovića, održano nekoliko on line turnira. Uglavnom, čapljinskim i šahistima iz okolice, nije bilo dosadno. Zanimljiv detalj u razgovorima, iznio je kolega Tigran Delić koji je ime dobio po čuvenom Tigranu Petrosjanu, koji je bio prvak svijeta od 1963 – 1969. godine.

"Šah je jedna od rijetkih igara koja razvija inteligenciju. Žao mi je što je zanemaren, jedino ga izgleda još ozbiljno shvaćaju u Armeniji gdje je fakultativni predmet. Drago mi je da zadnjih godina doživljava jednu ekspanziju preko internetskog on line igranja. Zaista me ugodno iznenadila činjenica da djeca ovdje u Čapljini nisu otišla na sladoled, na vožnju bicikla ili razne igrice, nego su došla igrati šah. To me ugodno iznenadilo.

A što se imena tiče, kad sam rođen, majka je dvojila oko imena, došao je naš susjed Marko Sušac, učitelj, koji je nešto prije igrao simultanku s Tigranom Petrosjanom. Bio je fasciniran Petrosjanom, koji je igrao simultanku na šezdeset tabla! Bilo mu je neshvatljivo da pamti raspored na šezdeset tabla!? Jedan ga je čak, pokušao prevariti zamjenio je figure, on je samo oborio figure i rekao – njet! Pamtio je raspored na šezdeset tabla, a raspored se non stop mijenja i još razmišljao o budućim potezima! Nevjerojatna lucidnost. Učo Marko kad je ušao kod nas počeo je ponavljati – pametna čovika, pametna čovika, a onda ispričao što je doživio tijekom simultanke i tako moju mamu uvjerio da mi da njegovo ime. Na žalost ja o šahu ne znam puno, ne znam ni poredati figure na ploči, ali redovito pratim natpise o šahu“.

Ekrem Koso, kapetan Čapljine nakon raspitivanja o prijatelju Željki Boti, osebujnom šahisti iz Ljubuškog, koji se deaktivirao gašenjem kluba, a zatim imajući na umu pandemiju, kazao:

„Čitav život je stao par mjeseci, a mi smo u tom razdoblju imali dogovoren niz natjecanja kadetskih i seniorskih, razne lige i turnire. Sve je stalo. Na sreću šah je pogodan za Internet, pa su šahisti tu našli odušak. Međutim, igrati preko Interneta je imaginarnost vi kad igrate uživo to je nešto drugo. Zaustavljeni smo u silnom zamahu. Školu šaha smo održavali preko vibera, a sada željno očekujemo da se šah vratiti u normalu. Možda je ova kriza čak i pogodovala šahu, jer sada je ipak, puno veći broj ljudi aktivan u šahu, makar preko on line partija“.

Naravno, navedeno je samo dio onoga što se događalo prilikom popodnevnog susreta koji bi trebao ubrzati odlučnost Ljubušaka da poslije dvije decenije ožive šahovski klub.

Poslijednja izmjena danaSubota, 13 Lipanj 2020 20:27
 
index Instagram400x230 youtube