Hrvat oborio svjetski rekord - svladao čak 240 katova i 3600 stepenica

Božidar Deodat Krešić (71), towerrun trkač planirao je večeras u Osijeku istrčati 3120 stepenica i 208 katova.

"Svaki uspon mora biti 6 minuta i 30 sekundi. To je negdje oko sat i 25 minuta", govorio je uoči utrke u kojoj obično sudjeluju trkači nekoliko desetljeća mlađi od njega.

Iz udruge Towerrunning Croatia Association, koja je utrku organizirala u suradnji s Towerrunning World Association govorili su da je riječ o pokušaju rušenja svjetskog rekorda u kategoriji najviše istrčanih katova na jednom run-upu. Trenutni svjetski rekord je Chicago sa 180 katova i 2340 stepenica.

No onda je Božidar iznenadio sve. Ne da je uspio u planu, nego ga je nadmašio. Istrčao je 240 katova i 3600 stepenica.

"Ma znao sam da ću toliko trčati. Tempiran sam na 240. No na zadnjoj stepenici noge su stale, više nisam mogao ni koraka", rekao nam je Božidar nakon utrke. Silne katove istrčao je i brže od planiranog - za sat vremena i 27 minuta.

"Zadovoljan sam. Ne pretjerujem, napravio sam nešto za Hrvatsku, nešto za Europu i svijet", rekao je i dodao da će veliki uspjeh sada večeras proslaviti s prijateljima.

"A onda ću ujutro spavati dulje, do 10. Poslije ću se počastiti kebabom", priznao je pobjednik.

Zadovoljan je i sportski direktor utrke Ivan Glavaš.

"On je dosta jak u glavi i dobro poznaje svoje tijelo. Osjetio je da može. Naravno da smo zadovoljni, ovim rezultatom stavio nas je na predsjedavajuće mjesto svjetske running organizacije", rekao je Glavaš.

Već ima rekord

Božidar Deodat Krešić već je 2016. upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

 
index Instagram400x230 youtube