Mostar u budućnosti ima mogućnost postati središte eSporta u BiH

Sport i sportska nadmetanja u Bosni i Hercegovini i svijetu, jednostavno, zaustavljena su u vrijeme pandemije koronavirusa.

Taj scenarij trenutačno je naša realnost, piše Večernji list BiH.

Igrice omiljena razonoda

Proteklih dana kontaktirali smo cijeli niz sportaša. Četiri-pet nogometaša koje smo mi zvali kako bismo provjerili što rade u izolaciji istaknuli su kako individualno treniraju, a za “mentalni trening” igraju igrice na Play Stationu. Oni nogometaši koje smo mi čuli uglavnom igraju popularnu FIFA-u, nogometnu simulaciju. Jedan nam se vratar pak pohvalio kako to nisu njegove igre, kako on igra “stari Resident Evil”...

Neki će reći kako eSport zapravo nije pravi sport koji se temelji na teškim fizičkim treninzima, mentalnim pritiscima. Ipak, za uspjeh u eSportu na vrhunskoj razini upravom vam je sve to potrebno. U cijelu priču uključena su velika odricanja i beskrajni sati treninga.

Najbolji igrači igrica kao što su League of Legends, Counter Strike, FIFA, StarCrafta, borilačkih igrica poput Mortal Kombata.... u svojim su svjetovima prave zvijezde. Svaki igrač pobjedničke momčadi na završenom turniru u LOL-u zaradio je više od tri milijuna eura, broj profesionalaca u eSportu je ogroman, a oko pola milijarde potrošača uključeno je u cijelu ovu priču.

Nedavno je u Mostaru otvoren Portal, Gaming Arena koja se proteže na 300 četvornih metara i koja posjeduje trenutačno najbolju opremu za igranje popularnih gaming naslova.

U veljači ove godine osnovan je i Esports savez BiH. Idejni pokretač i prvi predsjednik Saveza je Ante Šaravanja, čovjek s bogatim iskustvom u politici i telekomunikacijama. Ideju je prihvatio potpredsjednik Saveza i direktor sarajevske Connect Arene Adis Alikadić, a ubrzo se inicijativa proširila i na Banju Luku, gdje je ideju prepoznao predsjednik Skupštine Saveza Marko Đurović i Veton Čoćaj, njegov zamjenik u Skupštini.

Gaming arena u Mostaru

- Planirali smo u ožujku na Mostarskom sajmu s kolegama iz Srbije odigrati revijalne susrete te ovdašnjoj javnosti bolje predočiti o čemu je ovdje riječ. Oni koji se nalaze u svijetu eSporta dobro su upoznati s time koliko ova branša ima potencijala. Ipak, i nas je u jednoj mjeri poremetila pandemija. Sretan sam što smo s otvaranjem Portala, prve takve gaming arene u BiH, stekli preduvjete da naš grad bude u budućnosti centar za ovu vrstu sporta u BiH - kazao je Šaravanja, koji je još istaknuo dobru suradnju s kolegama iz regije:

- Imamo odličnu suradnju s kolegama iz Srbije, s gospodinom Daliborom Marinovićem, predsjednikom tamošnjeg saveza. Naši igrači često nemaju mogućnosti kao igrači u susjednim zemljama. Mi želimo to promijeniti. Mi želimo da naši centri i igrači shvate kakve pogodnosti će imati kada dođu pod okrilje saveza. Ovim putem ih pozivamo da nam se jave i pridruže kako bismo zajedno radili na razvoju i ekspanziji eSporta u BiH - zaključio je Ante Šaravanja, dodavši kako su uspostavljeni kontakti s HŠK Zrinjski u cilju kreiranja eSport sekcije u klubu.

 
index Instagram400x230 youtube