Hercegovina domaćin Državnog prvenstva u cestovnom biciklizmu

Grad Mostar ugostit će cestovnu utrku "Hercegovina Classic", odnosno Državno prvenstvo u cestovnom usponu koje će se održati u subotu 28. rujna.

Organizatori Prvenstva su Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike" i Biciklistički klub Mostar, zajedno s Biciklističkim savezom Bosne i Hercegovine.

Na Prvenstvu će nastupiti najbolji cestovni biciklisti Bosne i Hercegovine, koji će se boriti za vrijedne UCI bodove koji se računaju za kvalifikacijsku normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Kako je istaknuo predsjednik udruge "Hercegovina Bike" Toni Zorić, na Prvenstvu će nastupiti bh. biciklisti u svim kategorijama, te da će Mostar i Hercegovina imati nekoliko svojih predstavnika.

"Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćinom ovog državnog prvenstva, zapravo jedne od najbitnijih utrka gdje se biciklisti bore za naslov državnog prvaka i vrijedne UCI bodove. Hvala Biciklističkom savezu Bosne i Hercegovine, koji je prepoznao naš rad i napore, te ponudio da Mostar i Hercegovina budu domaćini cestovne utrke najvišeg ranga. Utrka Državnog prvenstva ove godine nosi naziv "Hercegovina Classic", a naša je želja da predstavimo Hercegovinu kao regiju biciklizma i prikažemo je kao poželjnu cikloturističku destinaciju", izjavio je Toni Zorić.

Start i cilj utrke bit će ispred tržnog centra Mepas Mall, s početkom u 12  sati, odakle će biciklisti voziti zatvorenu vožnju kroz grad, a nakon toga ih čeka zahtjevni uspon prema Gorancima i žestoka borba za naslov državnog prvaka.
Utrka se organizira uz pomoć generalnog pokrovitelja a to je Federalno ministarstvo kulture i sporta, partnere: Sportski Savez Grada Mostara, Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a, te sponzore: Hercegovina Vino, voda LEDA i restoran Konoba Goranci.

Inače, biciklizam u Hercegovini je u velikoj ekspanziji, a u mnogo tome je pridonio i rad  Biciklističkog kluba Mostar i Udruge „Hercegovina Bike“, koje vrijedno rade na poboljšanju uvjeta za bavljenje biciklizmom u smislu izrade biciklističke infrastrukture, turističke ponude, te predstavljanju biciklizma kao sporta i zdravog načina življenja. Bitno je istaknuti da je Hercegovina, točnije Grad Trebinje sredinom 10. mjeseca domaćinom Balkanskog cestovnog prvenstva, koje će okupiti oko 200 natjecatelja iz više država ovog dijela Europe.

"Primijetili smo velike napore koje Hercegovina ulaže u biciklizam kako sportske strane tako i u onaj turistički dio, gdje se Hercegovina smatra jednom od poželjnijih destinacija za cikloturiste iz cijelog svijeta. Naš posao i zadatak je pomoći lokalne klubove u njihovim naporima, te smo stoga odlučili da se Balkansko prvenstvo održi upravo ovdje u Hercegovini. Već sada mogu reći da će Hercegovina ugostiti neke od najboljih biciklista iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Grčke, Cipra, Turske, Moldavije, Rumunjske, Bugarske, a vjerujem da će ih biti i iz više zemalja", izjavio je Vladimir Kuvalja, direktor BiSaBiH.

 
index Instagram400x230 youtube