Rus Mityaev oborio dva rekorda pretrčavši 140 kilometara oko najviše planine u Europi

Ruski trail trkač Dmitry Mityaev je oborio dva rekorda u jednom danu postavši najbrži čovjek koji je pretrčao 111 kilometara dugu „Planinsku utrku“, a potom nastavivši trčati dodatnih 30 km kako bi završio krug od 140 kilometara oko planine Elbrus.

Sa vrhom na 5.642 metra, Elbrus je najviša planina u Europi i ima 22 glečera koji napajaju tri rijeke u ruskoj republici Kabardino-Balkaria na granici sa Gruzijom. Ova planina se pokazala prelijepim i zastrašujućim ambijentom za pokušaj 28-ogodišnjeg Mityaeva da svojoj impresivnoj zbirci uspjeha doda još jedan zapanjujući podvig.

„Planinska utrka“ je zastrašujuća utrka u kojoj takmičari pokušavaju preći 111 km i promjenu nadmorske visine od 5600 metara na stazama oko planine Elbrus. Mityaev, koji je karijeru započeo 2010. godine, dio je ruskog tima u brdskom trčanju, zajedno sa suprugom Ekaterinom koja je, poput njega, prvakinja takmičenja Red Bull 400.

Dmitry je startao prije izlaska sunca sa proplanka Azau koji se nalazi na 2.300 metara nadmorske visine. Zadatak je bio da obori rekord „Planinske utrke“ od 15 sati, 53 minute i 53 sekunde kojeg je postavio njegov zemljak Andrey Kharmov 2019. godine. Takođe je želio postati najbrži čovjek koji je pretrčao krug oko Elbrusa za što mu je bilo potrebno da nastavi trčati još 30 kilometara nakon što dođe na cilj „Planinske trke“ u Gornjem Baskanu kako bi se opet vratio u Azau.

Tokom utrke su mu pomagali pejsmejkeri Evgeny Markov, koji mu se pridružio pri prvom usponu na ledenjak, a potom i Aleksej Tolstenko, koji mu je pravio društvo do 95 kilometra. Unatoč neželjenim kašnjenjima poput gubitka oko 20 minuta na graničnom prijelazu, Mityaev je već nakon 70 kilometara osigurao dva sata prednosti u odnosu na dotadašnje rekordno vrijeme.

„Bilo je teških trenutaka, na primjer, tokom prvog dijela utrke. Bilo je posebno teško pretrčati glečer – sklisko mjesto s puno potoka. Na 64. kilometru je bio jako stresan trenutak kada sam gotovo bio sputan strujom pri prelasku rijeke“, otkrio je Mityaev nakon utrke i dodao da je bilo trenutaka kada je razmišljao o odustajanju.

U Gornji Baksan je stigao nakon 13 sati i 19 minuta oborivši rekord „Planinske utrke“, no njegova avantura tu nije završila jer je nastavio trčati dodatnih 30 km da zatvori krug i postigne rekordno vrijeme od 16 sati, 7 minuta i 20 sekundi za dužinu od 140 kilometara i 6.400 metara oko planine Elbrus.

„Bila je ovo teška godina, skoro sva natjecanja su bila otkazana, ali zbog toga sam imao viška vremena da radim na projektima o kojima sam dugo sanjao. Elbrus je jedna od mojih najdražih planina. Pejzaži su toliko raznoliki, a priroda zaista predivna. To je bio pravi izazov, rekorde su postigli zaista sjajni sportisti i ja sam se pitao hoću li moći da ih nadmašim“, rekao je novi rekorder „Planinske utrke“.

Poslijednja izmjena danaPetak, 07 Kolovoz 2020 09:19
 
index Instagram400x230 youtube