Raspored UEFA-e gura nove igrače u reprezentaciju Hrvatske, ovo su 'nova' imena

Teško da će najbolja momčad igrati te utakmice, imalo bi smisla izabrati laganije protivnike za dva ponuđena termina, komentira sugovornik iz Hrvatskog nogometnog saveza osvježeni natjecateljski kalendar nacionalnih momčadi koji je Aleksander Čeferin predstavio u srijedu. U njemu je jesenski paket utakmica Uefine Lige nacija obogaćen s dvije nove kvačice, prijateljske utakmice u listopadu i studenome.

Nakon nikad duže nirvane Hrvatska bi se tako u rujnu trebala vratiti na teren s dvije utakmice Lige nacija (skupina s Portugalom, Francuskom i Švedskom) pa u listopadu i studenome odigrati još šest mečeva. Kako će se deset mjeseci bez zajedničkog sastanka, kamoli ozbiljnog treninga ili utakmice, odraziti na izgled momčadi?

Koga će Zlatko Dalić zvati pod zastavu i koga će birati za sparing u test-utakmicama? Za izdržati gust raspored od tri utakmice u tjedan dana trebat će mu više od 20 kandidata, a možda i privremeno odustajanje od načela da Hrvatska mora igrati samo s najjačim suparnicima. U originalnom kalendaru prije koronakrize slobodne termine u Dalićevu rokovniku popunjavali su Švicarska, Turska te Portugal i Francuska s kojima će ‘vatreni’ sada igrati za bodove. Budući da su planovi propali djelovanjem više sile, HNS više ništa ne veže za te dogovore i može tražiti nove suparnike, ali Dalić termine svakako mora iskoristiti jer reprezentaciju na to obvezuje ugovor s nositeljem televizijskih prava.

Prošli ciklus Lige nacija Zlatko Dalić zamislio je kao talent show u kojem će rezultat ostati u drugom planu, dok će se fokus izoštravati na asovima budućnosti koje je valjalo uvesti u program reprezentacije. Tako su isplivali Josip Brekalo, Borna Barišić i Tin Jedvaj, dok su na drugoj strani potonuli Ivan Santini, Marko Livaja, a na koncu i vratar Lovre Kalinić. 30-godišnji vratar figurirao je kao favorit za Subašićeva nasljednika među vratnicama, no klimav klupski status srušio je vrijednost njegovih dionica i Kalinićevo samopouzdanje. Na oproštaju od sezone ‘vatrenih’, u dvoboju s Gruzijom iz studenoga prošle godine, ‘progutao’ je gol za šaljivi kućni video i tako neslužbeno otvorio natječaj za novog sekundanta Livakoviću, odnosno Simonu Slugi.
Zbog toga se sve otvorenije razgovara o Ivi Grbiću iz Lokomotive kao afirmiranom prvoligaškom vrataru koji zaslužuje priliku.

Pored njega na šansu u listopadu, kada zgusnuti kalendar natjera izbornika na brojne rotacije, računaju i Marin Pongračić (Wolfsburg) te Ante Budimir (Mallorca). Prvi je otprije u izbornikovoj bilježnici, a drugi se preporučio s devet golova u La Ligi kao profil napadača koji može utrčati umjesto Brune Petkovića.

U novoj rundi potrage za igračima koji mogu zaoštriti konkurenciju mjesta bi moglo biti i za Mateja Mitrovića te Dinu Perića, dvojicu rekonvalescenata koji su se odavno najavili izborniku, iza njih Bordeauxov vezni igrač Toma Bašić, a potom i poneki igrač iz U21 reprezentacije. U prvom redu njezin kapetan Nikola Moro, ali njegove izglede za selidbu u A-vrstu kvari kalendar Bišćanove momčadi...

Kralježnica momčadi za novu kampanju Lige nacije (na upoznavanju s natjecanjem ‘vatreni’ završili posljednji u skupini s Engleskom i Španjolskom) ostaje neokrznuta nakon što je Dalić suvereno prošao kvalifikacije za Euro. U novom pokušaju u Ligi nacija od izbornika se očekuje nešto više, jer će Fifa nositelje ždrijeba za Svjetsko prvenstvo odrediti prema rankingu reprezentacija na kraju Lige nacija (završava 18. studenoga). Ždrijeb kvalifikacijskih skupina bit će održan 29. studenoga.

 
index Instagram400x230 youtube