NAŠI U EUROPI: Jedna utakmica u kvalifikacijama mogla bi nam oduzeti i ono malo međunarodnog renomea

Pandemija je unazadila bh. nogomet, unazadili su ga i naši nogometi vlastodršci, ali nemojte misliti da je još udario od dno. Pokazat će to i prve europske utakmice u post-pandemijskom periodu.

Bh. klubovi u Europi su putnici i to oni koji se provezu kroz pojedine zemlje, bez da se zadrže, zastanu, razgledaju, kamoli prespavaju. Takvi su jer nemaju novaca, a onda nemaju ni vremena duže se zadržati. Od osamostaljenja našeg ligaškog nogometa maksimalno su naši dolazili do play offa, a zadnjih godina maksimalno dobace tri kola… i usput naprave podvig kao Zrinjski prošle europske sezone, kada je izbacio Akademiju Pandev i Utrecht i očekivano zapeo na Malmöu. Podvig, jer zapravo malo očekuje da u Europi ostanu šest utakmica. To je jednostavno tako, zbog snage našeg ligaškog nogometa, zbog europskog renomea kojeg je najbolje sumirati činjenicom da je zadnji naš prvak koji je preskočio jednu kvalifikacijsku prepreku u Europi Modriča, koja je to učinila 2008. Nažalost, čini se da bi naš europski renome mogao doživjeti još jedan udarac.

Favoriti će biti budni

Pandemija je potresla čitav svijet i nogomet u kompletu, a to će reći i premijerligaše. Na stranu što su relevantne institucije kod nas učinile da u regiji koja se čitava vratila na teren otkazivanjem prvenstva ispadnemo smiješni… još smješniji naši bi mogli ispasti u prvim europskim utakmicama nakon korone.
Kako, zašto? Više je razloga, a jedan od važnijih mogao bi biti taj da će Izvršni odbor UEFA-e u srijedu potvrditi da će se kvalifikacije za Ligu prvaka i Europsku ligu igrati po nešto drukčijem sustavu. Sustavu u kojem će se do doigravanja za skupine igrati samo jedna utakmica. To je kao loše? U principu nije, jer vjerojatno bi na to mogli gledati kao priliku da se nespremne, uspavane favorite iznenadi u 90 minuta… mada, snažniji je dojam da će se u ovoj izvanrednoj situaciji i favoriti probuditi, da će biti svjesniji opasnosti i u toj jednoj utakmici pokazati sve što imaju, a šanse su da će imati više od naših Europljana, Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog, Borca.

Nepostojeća natjecateljska forma

Jasno, to nije sve što govori u korist teorije o padu bh. nogometa, padu koji će još potrajati dok se ukaže dno. Da, moglo bi se dogoditi da do tih prvih utakmica u Europi naši počnu prvenstvo (Premijer liga starta 1. kolovoza), ali svejedno će stajati da će te međunarodne nastupe naša euro-četvorka dočekati sa četiri – pet utakmica u osam mjeseci! Da, dobro ste pročitali. Igrali su od početka zimske pauze u prosincu tri ligaške utakmice u veljači/ožujku, a svi osim Sarajeva u ožujku su nastupili i u Kupu. I to će biti to s tom vjerojatno jednom prvenstvenom utakmicom na početku iduće sezone… vjerojatno, jer još nije sigurno kada će kvalifikacije u eurokupovima početi.
U redu, potegnut ćete argument da će i neki od rivala biti u takvoj, nikakvoj natjecateljskoj formi, ali reći ćemo vam samo to da zimska pauza u Europi ne traje nigdje tri mjeseca. Gotovo da nam pandemija ni trebala.

Uloga nositelja pomaže

Sarajevo će u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka gotovo sigurno biti nositelj, u 1. kolu kvalifikacija za Europsku sa koeficijentom 6.250 ligu bit će to i Zrinjski i to će i jednima i drugima sigurno pomoći… dok Željezničaru i Borcu uloga nepostavljenih klubova u kvalifikacijama za Europsku ligu neće. Ali hoće li to biti presudno?
Prije da će sudbinu naših u Europi odrediti gore navedeni faktori od kojih bi najjači mogao biti taj da se ovdje ove godine u ozbiljnom ritmu nije igralo od prosinca, kao i da od tada ima manje novca… kojeg je u europskim okvirima ionako bilo premalo.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 17 Lipanj 2020 09:18
 
index Instagram400x230 youtube