BiH svladala Finsku s 4:1, ostaje u igri za Euro

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svladala je u sedmom kvalifikacijskom kolu drugoplasiranu reprezentaciju grupe J Finsku rezultatom 4:1 (2:0), čime se probila na treće mjesto u grupi i zadržala izglede za izravan plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine.

Strijelci za bh. tim bili su Izet Hajrović u 29., Miralem Pjanić u 37. iz penala i u 58. minuti te Armin Hodžić u 73. minuti. Jedini gol za goste postigao je Joel Pohjanpalo u 79. minuti.

Domaćini su od samog početka susreta nametnuli žestok tempo, a u 15. minuti poništen je gol Amera Gojaka, kojem je asistirao Zoran Kvržić.

Ritam domaćina nije narušila ni prinudna izmjena zbog ozljede Edina Višće u 18. minuti, kojeg je zamijenio Izet Hajrović, a koji je u 29. minuti i doveo bh. tim u vodstvo od 1:0. Hajrović se, tako, ponovno pokazao kao džoker igrač bh. tima, a njegov je gol bio i prvi kojeg su Finci primili od neke reprezentacije, a da to nije lider grupe Italija, od koje su izgubili s 0:2 i 1:2.

Kapetan bh. tima Miralem Pjanić u 37. minuti dobio je priliku, nakon udarca Asmira Kolašinca i igranja rukom jednog gostujućeg igrača u svom 16-ercu, da iz penala povisi vodstvo na 2:0, što je on i učinio pa se na odmor otišlo s tim rezultatom.

U nastavku, nakon slobodnog udarca sa oko 23 metra iskosa s lijeve strane, kojeg je u 54. minuti izveo Pjanić, golman gostiju Hradecky vrhovima prstiju zakačio je loptu koja se od prečke odbila u korner.

Nakon duge akcije domaćina, Pjanić je u 58. minuti na oko 15 metara po sredini gola dobio loptu te pogodio za 3:0. Prvi gol za seniorsku reprezentaciju postigao je i Armin Hodžić, koji je u 73. minuti povisio na 4:0.

Prethodno je šut Amera Gojaka obranio golman Hradecky, ali je u nastavku akcije precizan sa oko 13 metara bio Hodžić. Pjanić je u 76. minuti izašao iz igre, a zamijenio ga je Rade Krunić.

Gosti su u 79. minuti preko rezervista Joela Pohjanpaloa smanjili na konačnih 4:1. Priliku da postigne i peti gol za bh. tim propustio je Gojak, koji je u sudskom vremenu istrčao protunapad i šutirao pored gola.

Susret na zeničkom Stadionu Bilino polje pratilo je oko 11.500 gledatelja.

 

Poslijednja izmjena danaSubota, 12 Listopad 2019 23:53
 
index Instagram400x230 youtube