Kvalifikacije za SP 2022.: Hrvatska nositelj, Srbija u drugom, BiH u četvrtom šeširu

Europska nogometna asocijacija (UEFA) potvrdila je danas jakosne šešire za žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo "Katar 2022" koji će se održati u Zürichu 7. prosinca ove godine od 18 sati.

Nogometna reprezentacija Hrvatske bit će među nositeljima, Srbija će se naći u drugom šeširu, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora u četvrtom, dok je Kosovo svrstano u peti, javlja Anadolija.

Pored Hrvatske nositelji skupina kvalifikacija su Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Danska, Njemačka i Nizozemska.

Drugi šešir čine Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunjska.

U trećem su Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka Republika, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska, dok su u četvrtom Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg.

Peti je odabran za Armeniju, Cipar, Farskao otočje, Azerbejdžan, Estoniju, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latviju i Andoru, a u najlošijem šestom šeširu su Malta, Moldavija, Lihtenstein, Gibraltar i San Marino.

Plasman na naredno prvenstvo iz europske zone kvalifikacija izborit će 13 nacionalnih timova. Na SP-u će igrati pobjednici 10 kvalifikacijskih grupa (dvokružni bod sustav) koje će se igrati od ožujka do nstudenog 2021. godine, dok će preostala tri biti određena kroz play-off.

U doigravanju će nastupiti deset drugoplasiranih iz kvalifikacionih grupa te dva najbolja pobjednika grupa iz druge sezone UEFA Lige nacija, selekcije koje ne ostvare plasman na prvu ili drugu poziciju kroz kvalifikacije.

Dvanaest timova bit će podijeljeno u tri tzv. "staze" za doigravanje. Utakmice baraža igrat će se u martu 2022. i eliminacijskim sustavom jednim mečom. Pobjednici finala iz tri "staze" bit će preostala tri sudionika SP-a sa Starog kontinenata.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, na kojem će nastupiti 32 reprezentacije, održat će se od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine.

Poslijednja izmjena danaPetak, 27 Studeni 2020 13:49
 
index Instagram400x230 youtube