Košarka u Hercegovini: Ljubuški i Grude osnovani 1976. godine, Mostar dao četiri kluba

Razvoj košarkaškog sporta u zapadnoj Hercegovini išao je dosta sporo, sve do sredine devedesetih godina kada formiranjem Košarkaškog saveza Herceg Bosne košarka dobiva pravi zamah.

U prijeratnoj Bosni i Hercegovini najveći obol košarkaškom sportu dali su Borac iz Čapljine i Lokomotiva iz Mostara, piše Večernji list.

Pravi zamah

Borac se natjecao u B ligi ondašnje države, što je u to vrijeme ujedno bio i najveći uspjeh klubova iz Hercegovine. Iz tog vremena u Borcu je igralo nekoliko sjajnih košarkaša, a prije svih Ivica Obad, braća Draženko i Toni Blažević, Maro Primorac, Veljko Mršić, Zoran Savić, Marinko Erić, Ivica Jurković i drugi. Početkom devedesetih Borac mijenja ime u Čapljinu i natječe se uglavnom u hercegbosanskoj ligi.

No, prvi klub u Hercegovini koji je osnovan bila je Lokomotiva iz Mostara. Mostarski klub natjecao se u Republičkoj ligi Bosne i Hercegovine, a igrajući na Kantarevcu dao je nekoliko sjajnih igrača, a prije svih Dražena Dalipagića, Dragišu Vučinića, Zvonimira Buntića, Marija Bogdanovića, Damjana Novakovića...

Lokomotiva, koja je osnovana 1962. godine, ugasila se početkom devedesetih i u Mostaru je ubrzo utemeljen HKK Zrinjski koji se do osnutka Košarkaškog saveza Herceg Bosne natjecao u 2. hrvatskoj ligi. Zrinjski je osnovan u Međugorju 1992. godine na inicijativu pokojnog Marijofila Džidića, a u prvoj generaciji u njemu su igrali Josip Kožul, Miljenko Matković, Jozo Prskalo, Samir Lerić, Džanan Rahimić i drugi.

Zrinjski je prije dvije godine stigao do povijesnog uspjeha osvojivši naslov prvaka Bosne i Hercegovine. U Mostaru kao studentski klub utemeljen je i Student koji igra zapaženu ulogu u prvenstvu Herceg Bosne i nakratko je bio i član 1. košarkaške lige BiH. S manje uspjeha djeluje i četvrti mostarski klub Velež. Pod imenom Mladost u Širokom Brijegu je 1974. godine osnovan košarkaški klub koji početkom devedesetih mijenja ime u Široki i u sljedećih dvadesetak godina s deset naslova prvaka i devet puta pobjednikom Kupa postaje daleko najtrofejnija momčad u BiH.

U Širokom Brijegu sredinom 80-ih djelovao je i KK Borak koji je za kratko vrijeme napravio dobar rezultat i stvorio niz dobrih igrača. Rat je prekinuo njegovo djelovanje. KK Brotnjo ostvario je sjajne rezultate 90-ih godina. Osvojili su šest naslova prvaka Herceg Bosne, a iznimna generacija Samira Žuže, Joze Prskala i Domagoja Pinjuha stigla je krajem devedesetih i do osmine finala Kupa Radivoja Koraća. U Brotnju su igrali Zoran Planinić, Bariša Krasić, Andrija Stipanović i dr.

Pod imenom Troglav 1973. godine osnovan je košarkaški klub iz Livna. Promijenivši ime u Livno, nekoliko sezona igrali su i u najjačoj ligi BiH. Livno je dalo više istaknutih košarkaša. Željko Marelja bio je kapetan Šibenke koja je 1983. postala prvak ondašnje države. Za Livno su još igrali Ivan Velić, Krunoslav Rimac, Mate Perajica i drugi.

Košarkaška tradicija

Posušje je osnovano 1975. godine, a godinu dana poslije Ljubuški i Grude, a početkom 2000. godine Tomislavgratex koji ubrzo mijenja ime u Tomislav. Posušje je osnovano pod nazivom Polivinil, ali je s početka devedesetih promijenilo ime u današnji naziv kluba.

Posušani imaju snažnu košarkašku i sveukupno sportsku tradiciju. Dalo je niz poznatih košarkaša, a najpoznatija su braća Ramljak (Tomislav, Ivan i Marko). Marko i Ivan su igrali u najjačim hrvatskim klubovima i bivali hrvatski reprezentativci. Veliki obol posuškoj košarci dali su Stanko Rezo, Tihomir Mustapić, Robert Jurišić, Danijel Rezo… Prije njih teško je izostaviti imena Bešlića, Penave, Begića, Marića, Ramljaka, sjajne generacije iz osamdesetih koja je ostvarila niz uspjeha.

Poslijednja izmjena danaSubota, 02 Svi 2020 17:58
 
index Instagram400x230 youtube