Na današnji dan: Hrvatska je osvojila posljednju seniorsku košarkašku medalju

Prije točno 24 godine Hrvatska je posljednji put osvojila seniorsku košarkašku medalju. U susretu za treće mjesto na Europskom prvenstvu u Grčkoj slavila je protiv domaćina 73:68...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 2. srpnja 1995. godine svladala je Grčku u borbi za broncu na Europskom prvenstvu u Ateni, na dobro poznat način sišla je s postolja i "otišla u povijest".

Hrvatska je u Ateni ubilježila samo jedan poraz i to u polufinalu protiv Litve, nakon toga je u susretu za treće mjesto svladala Grke iako je u toj utakmici igrala bez Tonija Kukoča, a Dino Rađa nastupio je ozlijeđen.

No nakon toga uslijedilo je finale između Jugoslavije i Litve u kojem je Litva teško oštećena i postoji nekoliko verzija što se kasnije događalo.

S jedne strane tvrdi se kako je bila politička odluka napustiti postolje nakon što se dobiju brončana odličja, a s druge strane tvrdi se kako je bilo riječ o protestu koji je trebao biti dogovoren s Litvom i da se sve dogodilo spontano.

Hrvatska je na tom Europskom prvenstvu svladala u skupini Sloveniju 91:83, Rusiju 100:94, Španjolsku 80:70, Tursku 90:68, Finsku 92:77 i Francusku 81:72. U četvrtfinalu je bila bolja od Italije sa 71:61 dok je u polufinalu poražena od Litve 90:80.

U tom susretu za treće mjesto aktualni izbornik Veljko Mršić ubacio je 20 poena, Ivica Žurić dodao je 15, a Velimir Perasović 13.

Za Hrvatsku su igrali i Josip Vranković, Arijan Komazec, Vladan Alanović, Ivica Marić, Stojko Vranković, Alan Gregov, Dino Rađa i Davor Pejčinović.

 
index Instagram400x230 youtube