Grahovac: 'Potpisao sam odluku o Štrlekovom povratku u reprezentaciju'

Nije mu lako. Udarci dolaze sa svih strana. Odvjetnički ured stradao je u potresu, Hrvatski rukometni savez kojeg vodi morao je zbog koronavirusa (COVID -19) zatvoriti svoja vrata, zaustaviti sva natjecanja, reprezentacija je ostala bez kvalifikacija i mogućeg nastupa na Olimpijskim igrama.

Zagreb se trese gotovo neprestano. Vremena za predah uopće nema. I dok su mnogi u svojim domovima potpuno izolirani, odsječeni od svijeta, on je u pogonu gotovo non-stop, rješava jednu po jednu stvar. A godina je za hrvatski rukomet počela kao u snu. Srebro seniora na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, bronca mlađih kadeta na Mediteranskim igrama, dobiveno domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2025. godine.

Tomislav Grahovac, ugledni odvjetnik, ali i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, a o njemu je riječ, sportaš je u duši i za sve nađe vremena. Nema predaje. Prije dva dana potpisao je novu odluku, o odgodi svih natjecanja kako klubova u svim kategorijama u Hrvatskoj, tako i reprezentacija do 15. travnja. Bio bi najsretniji da je mogao potpisati onu drugu, da se rukomet vraća u dvorane i da se uskoro opet vidimo u Dubravi, Sesvetama, Osijeku, Parizu. Nažalost, na to ćemo još pričekati.

Predsjedniče, upravo ste potpisali odluku o odgodi svih natjecanja do 15. travnja?

"To je jedino moguće rješenje u ovom trenutku. Zdravlje i život svih nas je daleko najvažniji. Zapravo, samo poštujemo preporuku Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u ovom trenutku nema uvjeta za treninge, otvorenih sportskih objekata, a samim time i natjecanja. Vidjet ćemo što, i kako dalje. Bilo bi sjajno da nakon toga roka možemo krenuti s natjecanjima, ali o tome odluku zapravo donose Državni stožer civilne zaštite i liječnici i dužni smo ih slušati. Napisati novu odluku najlakša je stvar na svijetu."

U mjerama hrvatske Vlade, pomoći gospodarstvu nigdje se ne spominje sport, a on će također biti na izdisaju, nakon ove krize?

"Točno, ali morate znati da je većina klubova, osim možda Podravke koja je profesionalni klub, u nas registrirana kao udruga građana. Prema tome Vlada im nije ni mogla ponuditi pomoć. Ali SDUŠ je brzo reagirao i molio pomoć Vlade i sportu. Traži se rješenje da se spasi klubove, koji su ionako uglavnom teško preživljavali, jer bez njih nema sporta. Svi oni su u nekom sustavu PDV-a, plaćaju poreze, doprinose… Cilj je da se zaštite plaće trenera, na bilo koji način, zaposlenika u klubovima, Savezima. To je cijeli jedan paket koji bi nam trebao pomoći da preživimo ova teška vremena."

Europska rukometna federacija upravo je napravila novi okvirni plan i raspored natjecanja klubova i reprezentacija. Dosta je tu zanimljivih stvari, od završnica klupskih Liga prvaka u kolovozu i rujnu, do igranja kvalifikacija rukometašica turnirskim načinom?

"Teško je predvidjeti kako će se razvijati ova korona kriza. Bilo bi divno da završi do početka lipnja kada je EHF predvidio prva natjecanja. Ali čini mi se da je to više popis dobrih želja, nego realnost. Jer tri vrlo važne članice EHF-a Španjolska, Francuska pa i Njemačka u ovom trenutku uz Italiju su najpogođenije koronom. Upitno je dakle kako će se razvijati pandemija u tim zemljama. Ako se sve završi kako predviđaju čelnici EHF-a, tada nam predstoji izuzetno bogato rukometno ljeto, ili ljeto bez predaha za igračice i igrače. Kako je EHF-ova odluka dosta svježa, i nije bilo realnih mogućnosti za ozbiljne razgovore, tako dakako, u ovom trenutku, nismo ni pričali o mogućnosti da mi budemo domaćini jednog turnira rukometašica. Na svu sreću naše cure su dobile prva dva susreta, i bez obzira na oglede koji ih čekaju s moćnom Francuskom, uvjeren sam da će izboriti nastup na Europskom prvenstvu potkraj godine. Imamo dobru generaciju, dobrog izbornika, samo je važno da svi budu zdravi."

Međunarodni olimpijski odbor i Japan zajednički su donijeli odluku o odgađanju Olimpijskih igara i njihovom preseljenju u 2021. godinu. Kako to tumačite?

"Tu je sve jasno. To je jedina moguća razborita odluka u ovom trenutku. Zdravlje sportaša, gledatelja, ali i općenito svih je najvažnije. Nitko ne zna do kada će trajati ova kriza. Što je s drugim kontinentima, koje korona još nije zahvatila, a teško da će je izbjeći, poput Afrike, Južne Amerike. Isto tako, nitko nije mogao predvidjeti kada će se održati kvalifikacije u mnogim sportovima u kojima nisu održane, pa tako ni u rukometu. A zamislite kako bi se tek sportaši pripremili za to natjecanje. Ono je za mnoge san. Na kraju krajeva, nisu samo natjecanja važna. Upitno je kako uključiti i sačuvati milijune ljudi u cijeloj priči, organizirati njihov transport, sigurnost. Prema tome, odluka je apsolutno na mjestu. Naravno, da je mi sada možemo gledati i s pozitivne i negativne strane kada je u pitanju samo rukometno natjecanje. Svi će igrači biti godinu dana stariji. Kod nas to konkretno znači, ne znam Zlatko Horvat 36 godina, Marin Šego 35, Željko Musa 35, ali s druge strane godinu dana iskusniji bit će nadam se i zdravi Ivan Martnović, Josip Šarac, Fran Mileta, Luka Šebetić, itd. itd.. Ali ista priča vrijedi za sve druge. Braća Karabatić će također biti stariji godinu dana, španjolska reperezentacije je bila dosta stara već na ovom EURU, a tek za godinu dana… Naravno, pitanje je i u kakvoj će tko biti formi. Tko će biti zdrav. Puno je tu pitanja."

S tim u vezi je i pitanje izbornika Line Červara. On ima ugovor sa HRS-om da vodi reprezentaciju do Olimpijskih igara. Znači li to da ostaje do Tokija 2021. godine?

"Znam da to sve zanima. I logično mi je. Gospodin Lino Červar je trenutačno naš izbornik. O tim novim okolnostima nismo razgovarali, jer odluka MOO i organizatora Igara donesena je prije dva dana. Ponovit ću još jedanput, najvažnije je da svi budemo zdravi. O svemu drugom ćemo razgovarati, bit će vremena, kada se vratimo normalnom životu."

Nedavno ste potpisali odluku po kojoj prihvaćate ispriku Manuela Štrleka da se ponovno stavlja na raspolaganje reprezentaciji. Možete li to malo pojasniti?

"Kao što znate, Manuel Štrlek je poslao molbu Upravnom odboru i Skupštini HRS-a i ispričao se. Kako se bližio rok za prijavu igrača za olimpijske kvalifikacije u Parizu, koje su kasnije otkazane, a evo nedavno su i same Olimpijske igre odgođene, bilo je nemoguće u uvjetima prijetnje korona virusa koji je počeo kreirati naš život, sazvati sjednicu Upravnog odbora ili Skupštine HRS-a, a naš Statut mi dopušta tu mogućnost, ja sam naravno potpisao odluku o dopuštenju Manuelu Štrleku da se stavi na raspolaganje reprezentaciji. Sada je sve na izborniku Lini Červaru. Ukoliko bude trebao Manuela Štrleka, on će ga i pozvati. Inače jasno je svima, on je sjajan igrač i jako mi je drago da se cijela ta priča završila na ovaj način."

Godina 2020. počela je kao iz snova za hrvatski rukomet: seniori su osvojili srebro na Europskom prvenstvu, mlađi kadeti broncu na Mediteranskim igrama, dobili ste domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2025. godine…

"Šteta. Naravno da nam je silno žao što je sve trenutačno stalo. Ali koronavirus, pa i potres je nešto na što nismo mogli utjecati. U ovom trenutku je važno samo jedno, da svatko od nas da svoj maksimum da se ova agonija što prije okonča. Ne sumnjam da ćemo brzo sve opet posložiti i da će hrvatski rukomet nastaviti svoj uzlet koji je započeo u ovoj godini. Ni prije nismo živjeli i funkcionirali u nekoj blagodati. Dapače. To je stalna borba. Rekao bih da smo pravi čarobnjaci, kada u ovakvim uvjetima uspijevamo ostvariti sve ove uspjehe. Dopustite mi da vam prepričam jedan razgovor koji smo Glavni tajnik Damir Poljak i ja vodili s predsjednikom Njemačkog rukometnog saveza potkraj prošle godine u Hannoveru, prilikom prijateljskih susreta naših reprezentacija. Kaže nam on, znate gospodine Grahovac, mi smo u velikim problemima, jer francuski rukometni savez u ovom trenutku ima 15 milijuna eura veći budžet od nas. Mi ga pogledamo u čudu. Koliki je vaš budžet, pita on? A ja, kažem Damire, da li da mu kažem iskreno ili da malo dodamo… Na kraju smo se odlučili za ovu drugu varijantu. Bilo nas je sram reći istinu. On nas gleda, i kaže vi ste čudo. To je jednostavno, nije moguće."

Mi doista jesmo čudo. U uvjetima koje imamo, i trofejima koje ostvarujemo, to je zbilja nemoguća misija. Nadam se da ćemo tim putem nastaviti i nakon svih ovih nedaća koje su nas snašle.

Poslijednja izmjena danaPetak, 27 Ožujak 2020 19:39
 
index Instagram400x230 youtube