Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušanka Željana Stojak nova članica mađarskog DKKA [intervju]

Ljubušanka Željana Stojak nova članica mađarskog DKKA [intervju]

Željana Stojak, nekadašnja igračica ŽRK Izviđač vratila se iz Francuske u Mađarsku rukometnu ligu, a ekipa našeg portala donosi Vam intervju s klupski stranica novog kluba (Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia).

Možete li se predstaviti navijačima? Recite nam nekoliko riječi i o vašoj dosadašnjoj karijeri?

Karijeru sam započela u svom gradu, gdje sam rođena, u HRK Izviđač iz Ljubuškog. Kad sam završila srednju školu, dobila sam ponudu iz Mađarske i prihvatila sam izazov. Prvo sam igrala za Kozármisleny, a nakon toga sam dobila ugovor s Győrom i igrala sam u okviru njihovog projekta za mlade u Mosonmagyaróvaru. U Mađarskoj sam bila i član Érd’s squad, ali odmah nakon toga sam otišla na dvije godine u Francuski Besançonu. Imala sam čast nastupiti i za Hrvatsku reprezentaciju, igrala sam na primjer protiv Mađarske reprezentacije.

Što je pomoglo vašoj odluci da odlučite nastaviti karijeru u Dunaújvárosu, u DKKA?

Pa imala sam malo iskustva iz Mađarske lige ranije. Smatram da je to jedna od najboljih liga u Europi. Bilo mi je drago što je DKKA imao interes za mene i sretna sam što se vraćam u Mađarsku.

Već ste prethodno poznavali neke svoje suigračice, jesu li vam pomogli da se uklopite? I kako?

Da, poznavala sam neke od njih, igrala sam zajedno s Boutijem Fruzsinom i Csapóem Kyrom u Mosonmagyaróváru, ali sjećam se i nekih svojih protivnica. Kao vratar važno je poznavati osobe, ako znate što mislim. Pomogli su mi naravno, tako što su mi pokazali novi grad, pregledavali smo restorane, pubove. Ali znate, nikad se nisam osjećala kao stranac ovdje.

Već je prošlo nekoliko dana, otkad ste se prvi put upoznali s timom, kakav je vaš dojam do sada?

Za sada je sve dobro. Djevojke i uposlenici su dobro raspoloženi prema meni, to puno pomaže u novom okruženju. Već imamo puno treninga iza sebe, ali najintenzivniji dio tek treba doći. Premještamo se u Szekszárd da sudjelujemo u tjednu treninga, kako bismo se prilagodili tamošnjem okruženju. Iskreno se nadam da će puno posla biti vidljivo i tijekom sezone.

Što mislite koji je idealan rukometni vratar?

Da biste bili idealan vratar, sigurno morate biti ludi! Naravno da vam treba malo svega, talent, naporan rad, sreća. Ali jedno od najvažnijih je da razmišljate glavom, um i mentalitet moraju biti vrlo snažni i ne smijete zaboraviti ostati pozitivan u svim situacijama.

Kakav vladate mađarskim jezikom?

Moj mađarski jezik ide dobro, köszönöm, hogy megkérdezted (hvala na pitanju)! Naravno da sam u posljednje dvije godine puno zaboravila. Pokušavam to vježbati s djevojkama, znam neke osnovne riječi, izraze, ali moglo bi biti jako smiješno kad miješate jezike, poput zamjene teških riječi s engleskim izrazima.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 13 Kolovoz 2019 20:30
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!