Lekcije iz života: Kako ti pogled u prošlost može pomoći da kreneš naprijed

Mnogi ljudi smatraju da je pravi smjer života ne ogledati se natrag, jer tako žive u jednom stabilnom smjeru. “Ne gledaj nazad – ne idi u tom smjeru”, kažu. No, mogli bi biti u krivu.

Sigurno da nije baš jednostavno ne vratiti se u prošlost. Ono što nikako ne bismo smjeli je i dalje imati iste navike, konstantno ponavljati iste greške, a očekivati promjene na bolje, a da ne govorimo koliko se samokažnjavamo kada analiziramo stare greške i propuštene prilike. Važno je gledati naprijed u budućnost, no puno se toga može naučiti iz prošlosti. I dok je uzbudljivo gledati naprijed u nove ljude, mjesta i iskustva koji nas čekaju, to ne znači da ne bismo trebali suočiti se s prošlosti.

Zašto? Jer tvoja prošlost je puna groznih tragedija, nevjerojatnih sjećanja, jedinstvenih iskustava i životnih lekcija. Osnovnoškolski dani, pa srednja škola, fakultet, odnosi s tvojim najboljim prijateljima, itekako su vrijedni  uspomena. Sve “greške” koje si učinila su vrijedne razumijevanja, a životne lekcije koje si izvukla iz njih su nesumnjivo vrijedne dijeljenja.

Osvrni se u prošlost zato što nisi ista osoba koja si bila prije jedne ili tri ili pet godina, i to je odlična stvar koju sama možeš izrealizirati i sagledati koliko si napredovala. Pogledaj natrag, jer tu će se možda pojaviti opet neki osjećaj koji si već doživjela, a predvidjela ga, no sada ima savršen smisao.

Pogledaj natrag, jer možda, samo možda, postoji nešto vrijedno za ponoviti. I osvrni se jer ti zaslužuješ biti nevjerojatno ponosna na sebe i svoj život.

Nemoj se toliko bojati osvrnuti se natrag – ponekad ti upravo to može pomoći da kreneš naprijed.

 
index Instagram400x230 youtube