Vježbate neposredno prije spavanja? Saznajte kako to utječe na kvalitetu sna

Već znate da vježbanje donosi obilje blagodati kako za tijelo, tako i za um. Vježbanjem smanjujete stres, osnažujete metabolizam i poklanjate si toliko potrebne doze endorfina i adrenalina.

Međutim, isti ti efekti koji čine vježbanje tako blagotvornim (poput povećane brzine otkucaja srca i tjelesne temperature) mogu također ukrasti vaš san ako vježbate neposredno prije spavanja.

Što biste trebali učiniti ako je jedina prilika za vježbanje tek nakon večere? Mit je da kasnonoćno vježbanje automatski loše utječe na san.

Treninzi prije spavanja potpuno su u redu i neće loše utjecati na san, ako sve učinite kako valja, piše Byrdie.

Većina stvari koje se tiču ​​zdravlja zapravo ovise o pojedincu. Neki dobro podnose vježbanje prije spavanja, a neki ne. Zapravo, za određenu populaciju može biti vrlo korisno vježbanje prije spavanja.No, za druge, vježbanje prije spavanja ima tendenciju aktiviranja i pogoršanja nesanice. Određene vježbe će vam poremetiti san, a riječ je o snažnim aerobnim vježbama. Uključivanje maksimalnih napora, poput sprintanja, neposredno prije spavanja može povisiti razinu adrenalina i možda uzrokovati poremećen san ili buđenje usred noći.

Pa koje vježbanje trebate raditi prije spavanja? Stručnjaci preporučuju lagane do umjerene aerobne vježbe, treninge otpora ili opuštajuće vježbe kao što je joga, za koje je vjerojatnije da će poboljšati kvalitetu sna.

Uz sve ovo, još će nekoliko detalja pomoći pri opuštanju.

Prehrana

Prehrana je važna za kasnonoćni trening. Važno je napomenuti da ako uložite puno truda, poput dugotrajnog trčanja, vježba izdržljivosti ili napornog treninga s utezima, morat ćete napuniti gorivo prije spavanja. Nemojte posegnuti za obilnim obrokom, ali priuštite si malo kalorija nakon vježbanja. Kruh s cjelovitim žitaricama, jogurt ili smoothie je dobar izbor nakon vježbanja.

Osvježenje

Još jedna od koristi za bolji san je tuš nakon vježbanja. Nakon što se istuširamo ili okupamo u toploj vodi, tjelesna nam temperatura pada, a hladnija tjelesna temperatura pomaže našem tijelu da kaže da je vrijeme za spavanje.

Prigušena svjetla

Konačno, vježbanje se obično događa u svijetlom okruženju, što je loša vijest za poticanje sna. Razlog? Tama signalizira vašem mozgu da je vrijeme za oslobađanje melatonina, „hormona spavanja“ koji nam pomaže da odmaramo, dok ga jaka svjetlost potiskuje. Neka vaše okruženje bude što tamnije ako morate vježbati kasno u noć. Sve će ovo pomoći da se opustite, bolje osjećate i priuštite si kvalitetan san.

 
index Instagram400x230 youtube