Četiri savjeta kako što pobožnije pratiti misu preko ekrana

U vrijeme pandemije koronavirusa brojni vjernici odlučuju se pratiti svetu misu preko računala, TV prijemnika ili pametnog telefona. To je vrlo ohrabrujuće saznanje, no mnogi od nas nisu naviknuli na ovakvo prisustvo na misi, stoga donosimo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći.

Savjeti su izneseni u ovotjednoj epizodi podcasta The Catholic Talk Show pod nazivom “Nošenje s vjerom i strahom u karanteni koronavirusa”, a iznjeli su ih vlč. Michael Nix i vlč. Rich Pagano, prenosi Church Pop.

1) Ponašajte se kao da ste u crkvi

Isključite sve uređaje i sudjelujete u misi. Sjednite, ustanite, kleknite, baš kao što biste to učinili da ste u crkvi. Naš um i srce slijede naše tijelo. Ako naše cijelo tijelo moli kao što to čini na svakoj svetoj misi, tada će nam to donijeti više ploda.

2) Osigurajte posvećeni prostor

Zapalite svijeću, postavite raspelo, kao i kipove i slike svetaca i Naše Gospe. Također, odjenite se kao što biste se odjenuli za misu. Ove prakse mogu nam pomoći u približavanju misnoj žrtvi.

3) Učinite duhovnu pričest

“Ovo bi trebala biti uobičajena praksa svih onih koji ne mogu primiti pričest”, smatra vlč. Nixon. “Njome pozivamo Isusa u središte svojeg života.”

Duhovna sveta pričest pomaže nam da ostanemo s Isusom sjedinjeni i ako se možda nalazimo daleko od Njegova boravišta.

U životopisu svete Katarine Sijenske čitamo kako joj je Isus u jednom viđenju pokazao koliko mu je draga duhovna pričest.

Svetica je mislila da duhovna pričest u usporedbi sa sakramentalnom nema nikakvu vrijednost. Isus joj se ukazao s dva kaleža u rukama i rekao: „U ovaj zlatni kalež stavljam sve tvoje sakramentalne pričesti; u srebrni kalež stavljam sve tvoje duhovne pričesti. Oba ova kaleža vrlo su mi draga.“

O duhovnoj pričesti i molitvu koju kod nje možete izmoliti možete pročitati ovdje.

4) Utecite se svetoj Klari Asiškoj

Papa Pio XII. 1958. godine proglasio je svetu Klaru Asišku zaštitnicom televizije. Razlog tomu je sljedeći. Jednoga Božića, dok su sestre pošle na jutarnju misu, ona je, budući da zbog bolesti nije mogla sudjelovati, ostala sama. Rastužena zbog toga, zavapila je Bogu da joj pomogne svojom milošću.

“Ta milost Božja ju je obuzela i dala joj mističnu viziju svete mise projiciranu na zid njezine ćelije. Tako je mogla slušati himne i biti prisutna na misnoj žrtvi. To ju je ispunilo silnom utjehom. Uistinu je važno sada se uteći zagovoru svete Klare”, ispričao je vlč. Nixon.

Popis poveznica na kojima možete pratiti slavlja svetih misa, ali i drugih pobožnosti u Hrvatskoj i svijetu možete pronaći ovdje.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 29 Ožujak 2020 17:12
 
index Instagram400x230 youtube