Slastice ove Ljubušanke obišle su cijeli svijet, a sada osvajaju i zagrebački advent

Jedna od najpozitivnijih osobnosti na domaćoj gastronomskoj sceni, slastičarka Ivana Čuljak, ovih dana osvaja nepca posjetitelja zagrebačkog adventa.

Njezine slastice, tartovi koji dolaze u nekoliko varijanti, iznenađuju na čak nekoliko razina. Osim što izgledaju kao da su upravo izašli iz kuhinje ponajboljih restorana, okusi koje je Ivana Čuljak, poznatija kao Chulo, upakirala u svoje slatke zalogaje daleko su zanimljiviji od većine ponude s ovogodišnjih kućica.

Upravo zato, posjetili smo Ivanu na kućici Bazaar by Botanica Garden, na kojoj s ekipom koja priprema vruće koktele, poslužuje svoje tartove pod imenom svog dugogodišnjeg brenda Neka jedu kolače.

Možda vam je poznato lice iz jedne sezone kulinarskih emisija, a ako ste ljubitelji slastica, barem ste jednom naišli na blog #nekajedukolače iza kojeg stoji Ivana Čuljak-Lošić iz Klobuka u Bosni i Hercegovini.

Za sebe kaže kako je dijete s kamena, no u Zagrebu živi posljednjih 12 godina:

Dolazim iz Ljubuškog, točnije iz Klobuka, no Zagreb je zadnjih 12 bruto godina moja baza. Od toga šest neto, jer ostalih šest sam provela kuhajući i putujući svijetom.

Već sama njezina pojava i osmijeh koji ne skida s lica osvojili su nas na prvu, a zatim nam je Chulo otkrila i ponešto o slatkoj turneji svijetom, mjestima na kojima je radila i što ju je to dovelo do adventske kućice.

Njezine slastice obišle su cijeli svijet, a sada osvaja i zagrebački advent, upoznajte Ivanu Čuljak (фото 1)

Diplomirana ekonomistica, osim što je odmah po završetku faksa odlučila pobjeći što dalje od statistike i drugih kompliciranih pojmova, pojavila se i u jednoj od sezona domaće inačice Masterchefa, a ubrzo nakon toga, jednoga dana, otkrila nam je, samo je odlučila krenuti put Meksika.

"Po dolasku u Meksiko isprva nisam mogla pronaći posao, najveći razlog tome je bilo to što nisam pričala jezik pa sam došla na ideju da prodajem svoje kolačiće na tamošnjim ulicama. I upalilo je. Meksikanci su poludjeli za mojim kokos kuglicama, a zatim sam dobila i ponudu za posao u jednom restoranu. Ostalo je slatka povijest", prepričava nam nasmijana Ivana.

Po povratku iz Meksika, na red je došla splitska Bokeria u stvaranju čijeg je imena Ivana dala velik značaj. Njezine su kreacije, usudili bismo se reći, oblikovale tadašnju ponudu na toj, sada već prepoznatoj splitskoj adresi, no kako je i sama nemirnog duha, priznaje, nove su je avanture zvale dalje već nakon godinu dana.

"Nakon Bokerije radila sam u jednoj od pet najboljih slastičarnica na Novom Zelandu, tamo sam puno znanja pokupila od nekih poznatih imena iz svijeta gastronomije. Nakon toga, otišla sam u Ekvador i Kolumbiju, upoznala tamošnje ljude s našom domaćom gastronomijom pa se još malo ispunjenija vratila kući svom brendu Neka jedu kolače."

Njezine slastice obišle su cijeli svijet, a sada osvaja i zagrebački advent, upoznajte Ivanu Čuljak (фото 2)

Upravo su pod tim imenom prepoznate njezine šarene torte, kolači koji već na prvi pogled ostavljaju bez daha i oni u kojima bismo, bez imalo pretjerivanja, voljeli uživati za doručak, ručak i večeru – baš svaki dan. I upravo je to jedan od razloga koji nas je i izvukao iz toplog stana i natjerao u gužvu na Strossmayerovom trgu. Tamo, naime, Ivana posjetiteljima nudi tri divna, izgledom nježna, a okusima raskošna tarta – onaj koji spaja čokoladu, naranču, kardamom i orahe, onaj u kojem se jabuka, uz lješnjake i cimet, slavi na najljepši sezonski način te onaj koji garantirano oduševljava baš svakog tko ga isproba, tart od malina, ruže i bučinih sjemenki.

Pitali smo je kako i zašto je odlučila zimske dane uz toplu pećnicu u svom zagrebačkom stanu zamijeniti za one provedene na zimskoj hladnoći, ispod adventskih lampica te kako je do suradnje s ekipom iz A Most Unusual Gardena došlo. Na kraju, sasvim spontano, otkrila nam je i planove za budućnost.

"Razmišljala sam da ove godine ponovno odem raditi vani, no moj dragi prijatelj Darko Kontin rekao mi je da ostanem jer i ja trebam Hrvatskoj. Dugo sam o tome razmišljala, a onda je stigla nagrada za gastro influencera godine i to mi je bila nekakva potvrda da svakako trebam ostati.

Onda sam ovog ljeta srela moje prijatelje iz A Most Unusual Gin Gardena. Sjeli smo na kavu i zaključili da bi trebali napraviti nekakvu suradnju. Kako mi je njihov prostor i cijeli koncept jednostavno predivan, odmah sam pristala. Tako sam dobila mali prostor u sklopu A Most Unusual Gin Gardena gdje danas radim svoje slastice za našu bajkovitu kućicu na Fuliranju. Nakon Adventa ću također za njih raditi deserte u sklopu svoje male, uskoro otvorene slastičarnice "Neka jedu kolače", a u koje će biti uključeni njihovi Botanica začini, na koje bih voljela staviti naglasak upravo zato što smatram da rade super stvari i stvaraju jednu lijepu priču.

Mislim da bi svojim desertima na jako lijep način mogla zaokružiti priču koju njeguju A Most Unusual Garden, Botanica začini i, na kraju krajeva, moj brend Neka jedu kolače", najavila nam je novi projekt Ivana Čuljak i suradnju koja bi se, nakon ove adventske, trebala dogoditi već ovog proljeća.

Njezine slastice obišle su cijeli svijet, a sada osvaja i zagrebački advent, upoznajte Ivanu Čuljak (фото 3)

I baš kad smo pomislili da je to sve čime se ova simpatična slastičarka bavi, Ivana nam je otkrila kako, kad ne priprema neodoljive slastice za posjetitelje Fuliranja, pretvara se u putujuća pastry cheficu. Tako često sa svojim slasticama gostuje u poznatim domaćim restoranima, a na posljednjem takvom projektu, u Restoranu kod Barića u Grudama večeru za goste pripremala je uz velika imena domaće gastronomije, Davida Skoku, Igora Gudca i Ivanu Bekavac.

Nakon slušanja njezine priče i nemalog broja iskustva koje Ivana Čuljak skriva u svojim prstima, priznajemo, još se više veselimo njezinim novim projektima, a najviše interesa svakako je probudila najavom svog vlastitog slatkog carstva sa zagrebačkom adresom. Jedva čekamo!

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 12 Prosinac 2019 13:34
 
index Instagram400x230 youtube