U župi Vitina proslavljena sv. misa zadušnica za pokojne fratre i puk

Jučer je u župi Vitina proslavljena sv. misa zadušnica za pokojne fratre i puk stradali u Prvom, Drugom svj. ratu i poraću te u Domovinskom ratu.

Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 45 subraće«. Pjevao je župni zbor.

Fra Miljenko je povezao današnja misna čitanja iz 2. korizmene nedjelje, mučeništvo u Katoličkoj crkvi te naše pobijene. Naglasio je da neprestano trebamo izgrađivati svoj identitet, zbog čega se i podiže Spomen središte Groblje mira na Bilima. Čast je i obveza svakoga od nas podići tamo križ svome ubijenom, kao i pomoći u podizanju križeva za one kojima nema nitko to učiniti, siromašan je da to učini ili jednostavno to ne želi. Ovako je završio svoju propovijed. »Da ne idemo previše u prošlost, sjetimo se samo bl. kardinala Alojzija Stepinca. Mogao je birati: mučeništvo ili život u ovozemnom obilju. Nudili su mu to bezbožni jugokomunisti. Izabrao je mučeništvo. Shvaćao je da je on ono sjeme koje treba u proljeće baciti u zemlju da bi proklijalo velikim stablom. S tim sjemenom zaista se tako dogodilo, proklijalo je u stablo našega otpora. Svijetlio je svojim primjerom Stepinac, svijetlili su svojim primjerom naši pobijeni fratri i druge crkvene osobe, svijetlilo je svojim primjerom mnoštvo naših pobijenih. I da ih zaboravimo? Ma kakvi! U ovom korizmenom vremenu ponovno skupimo svoje snage. Razbijmo okove koje nam neprestano žele staviti. Mi smo slobodni ljudi. Sjećamo se svojih, poštujemo ih i hrabro idemo naprijed. Na čelu te naše povorke je Krist pobjednik. I tko nam što može?!«

Spomenimo još da je iz vitinske župe u Prvom svj. ratu stradao nepoznat broj vjernika, u Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo ih je 370, a Domovinski je, pak, rat uzeo 20 života. Počivali u miru Božjem!

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 01 Ožujak 2021 12:57
 
index Instagram400x230 youtube