Logo
Ispiši ovu stranicu

Danas je blagdan svete Katarine Aleksandrijske

Danas je blagdan svete Katarine Aleksandrijske

Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja. “Sveta Kata, Snijeg na vrata”.

Osim godine rođenja, koja ipak nije sasvim sigurna, i podatka da je 304. godine podnijela mučeništvo u Aleksandriji, malo se zna o Katarininu životu.

Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere.

Sveta Katarina Aleksandrijska, omiljena svetica, djevica i mučenica. Njezino je čašćenje rašireno i na Istoku i na Zapadu. Rođena je u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji. Prema predaji potječe iz ugledne plemićke obitelji. Poznata je po iznimnoj ljepoti, učenosti i mudrosti. Neki kršćanski pustinjak poučio ju je kršćanstvu i pokrstio.

Car Maksimin je naredio da svi stanovnici Aleksandrije moraju doći u hram i žrtvo­vati idolima. Katarima je također došla u hram, usprotivila se caru i po­zvala kršćane da se ne žrtvuju idolima i neka se suprotstave carevoj naredbi, a samom je caru prigovorila: „Zašto mučiš ljude čašćenjem idola? Spoznaj pravoga Boga, Stvoritelja svemira i njegova jedinoga Sina Isusa Krista, koji je svojim križem ljude oslobodio pakla!” Car je naredio neka je nakon žrtvovanja dovedu k njemu u palaču. Tu je car sve moguće pokušao kako bi pridobio njezinu naklonost. Pozvao je pedesetoricu najučenijih filozofa i govornika svoga carstva da pokušaju pobiti njezinu nauku i pridobiti je za poganstvo, a sam joj je obećao veliku nagradu i ponudio ženidbu. Katarina je svojom mudrošću, odvažnošću i dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila na svoju stranu mudrace koji rasvijetljeni milošću, obratiše se na kršćanstvo. Tada ju je car dao zatvoriti i mučati; a kad Katarina nije popustila ni u tim kušnjama, naredi neka je rasijeku kotačem načičkanim bodežima. No, kotač se raspao. Tada su je odveli izvan grada i odrubili joj glavu, a anđeli su tijelo prenijeli na goru Sinaj i tamo ga pokopali. Na tom mjestu podignut je kasnije glasoviti samostan svete Katarine koji postoji još i danas. Svetu Katarinu prikazuju kao plemkinju, okruženu ružama, s palmom u ruci i s kotačem načičkanim bo­dežima, ili njezine zaruke s Kristom. Zaštitnica je djevojaka, teologa, studenata, učitelja i filozofa.

Uz spomendan sv. Katarine vežu se uzrečice: Sv. Kata, snijeg za vrata! Katarina skoči van, do Božića mjesec dan!

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!