Pogledajte kako su 80-tih izgledale svete mise u Međugorju

Približavamo se 40-toj godišnjici Gospinih ukazanja, vjerovatno i najznačajnijoj a svaka obljetnica znači povratak na početak i prisjećanje na te prve godine kada je Nebo pozvonilo na vrata međugorskog kraja.

Nadnevkom Gospinih ukazanja započela je nova povijest Međugorja. Prošlo se kroz nečuvenu komunističku hajku protiv franjevaca, Crkve, vidjelaca i vjernog puka. Franjevcima nije bila dopuštena nikakva gradnja, živjeli su u gotovo neljudskim uvjetima, pogotovo časne sestre. Samo nebo spasilo je Međugorje od katastrofalnih posljedica ali i utjecaj snažnog vjerskog naboja koji se upalio u srcu naroda pojavom Kraljice mira. Možemo zaključiti da je nakon Marijinih ukazanja vjera naroda podnijela sve moguće komunističke prijetnje, represije i progone skupa sa vidiocima i svećenicima a da je sakramentalni život unatoč svemu tome jačao. Duhovna ponuda, molitveni ritam i program rezultirao je rijekom hodačasnika koji se slijevao u Crkvu sv. Jakova koji je ujedno i zaštitnik hodočasnika a svijetu je ponudio milost koja zahvaća i preobražava svijet.

Impresivan svakodnevni molitveni program postao je pokretač duhovnih zbivanja. Crkva je iz dana u dan bila sve krcatija, hodočasnici bi i po noći spavali u Crkvi. Spomenimo i to da tada nije bilo nikakvih uslužnih djelatnosti. Prostor ispred i oko crkve bio je najobičnija prašnjava ledina. Upravo tu su korijeni ove današnje prakse koja je proglasila Međugorje ispovjedaonicom svijeta i sakramentalnim čudom.

Podaci koje imamo iz tog vremena su značajni i impresivni a odnose se na broj slavljenih misa u Međugorju. Samo u večernjoj koncelebriranoj misi tijekom 1986.godine sudjelovalo je 4.015 svećenika, brojke bilježe nevjerojatan rast 1987.god kad se broj svećenika popeo na brojku od 14.335 svećenika. Značajan je i broj biskupa hodočasnika.
U 1988.godini Međugorje je posjetilo 50 biskupa i kardinala, ne računajući one koji dolaze incognito. Taj broj je i dalje rastao. Zanimljivo je kao kuriozitet istaknuti podatak da se 6.listopada 1990. u Međugorju istodobno našlo 5 biskupa.

Bogatstvo sakramentalnog života možda najbolje opisuju impresivne fotografije koje vam donosimo u nastavku. POGLEDAJTE:

medjugorje-misa-stare-slike-1.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-5.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-1.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-10.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-11.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-12.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-13.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-14.jpg

 
index Instagram400x230 youtube