Logo
Ispiši ovu stranicu

Kardinal Puljić ispričao kako je pukom slučajnošću preživio pokušaj atentata

Kardinal Puljić ispričao kako je pukom slučajnošću preživio pokušaj atentata

Kardinal Vinko Puljić prije nekoliko dana napunio je 75. godina života, a tim povodom Večernji list objavio je specijal.

U luksuzno opremljenom dodatku na 124 stranice Večernji list obrađuje život i djelo kardinala Puljića, koji je hrvatskom narodu u BiH služio tijekom jednoga od najburnijih i najtežih razdoblja u njegovoj povijesti.

U velikom intervju kardinal Puljić otkriva da će nakon 50 godina svećeničke službe papi Franji, sukladno ustaljenoj praksi, ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup.

– Ja tek u rujnu šaljem papi pismo da sam navršio 75 godina, a na njemu je hoće li prihvatiti moje umirovljenje ili će produžiti moje poslanje. Kada budem umirovljen, želim nasljedniku ostaviti slobodne ruke u vodstvu ove crkve – kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Pored opsežnog intervjua Večernjakov specijal donosi i priču o njegovim svećeničkim danima, reportažu iz rodnog sela, priču o obiteljskoj lozi, o tome kako ga je prisluškivala Udba, o životu u ratnom Sarajevu, o odnosu s franjevcima, odnosu prema Međugorju, što je govorio o različitim političkim pitanjima, što je pisao u svojim dnevnicima kad je birao dvojicu papa, što o njemu kažu vjerski poglavari, političari, intelektualci.

Tu je i intrigantna priča o pokušaju atentata na kardinala Puljića, koji se dogodio 1998. godine u Derventi.

23. travanja 1998. godine, na blagdan svetog Jurja, kardinal Puljić došao je u Derventu slaviti svetu misu. Međutim, odmah po dolasku srpski prosvjednici zasuli su jajima kardinala i pedesetak katoličkih vjernika.

Okupljeni vjernici zaštitu su potražili u podrumu crkve, a zatim je uslijedio još žešći napad.

– Nas 40-50 zbili smo se u mrtvi kut kako nas ne bi mogli izravno pogoditi. Bilo je tu i nekoliko djece, koje sam stavio iza svojih leda, da ih zaštitim. Jedan mladić kroz otvor je bacio napravu, od koje se pri padu odvojio detonator i eksplodirao, a punjenje trinitrotoluena nije eksplodiralo. Hvala Bogu, jer da je eksplodiralo, svi bismo poginuli – kazao je kardinal.

Vrhbosanski nadbiskup dodao je kako je iza cijele te priče bio pokušaj zastrašivanja i sprječavanje povratka Hrvata.

– Ja sam mjesec dana nakon toga događaja opet išao u Derventu. Shvatio sam da je sve to bio scenarij s ciljem da se spriječi povratak Hrvata na područja koja su etnički očišćena. Vidio sam da ni međunarodna zajednica, a ni drugi nisu posebno reagirali. Predstavnik Svete Stolice, ondašnji savjetnik u nuncijaturi, išao je tada u Doboj i doživio aroganciju srpske vlasti. Bilo je očito da su bili upoznati sa scenarijem koji je trebao biti zapreka povratku Hrvata u BiH – otkrio je kardinal Vinko Puljić pozadinu atentata.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!