Logo
Ispiši ovu stranicu

Koliko se često Isus molio?

Koliko se često Isus molio?

Za svakog kršćanina Isus je uzor molitve. Ne samo da je cijeli njegov život bio prožet molitvom, već je i molio pomno i u određenim periodima dana.

Katekizam Katoličke crkve bilježi dvostruko otajstvo Isusove molitve, oblikovano njegovim odgojem unutar židovske kulture, ali i kao dio njegova božanstva.

Sin Božji postavši Sinom Djevice i svojim je ljudskim srcem naučio moliti. Obrasce molitava uči od svoje majke, koja je u svom srcu čuvala sva velika djela Svemogućeg i o njima razmišljala. Isus moli riječima i stihovima molitve svog naroda, u nazaretskoj sinagogi i u Hramu. No, njegova molitva provire iz tajnog vrela, kako daje naslutiti u dobi od dvanaest godina: 'Biti mi je u onome što je Oca mojega' (Lk 2, 49). Tu se počinje objavljivati novost molitve u punini vremenâ: sinovsku molitvu, koju je Otac od svoje djece očekivao, napokon će živjeti sam Sin jedinac u svom čovještvu, s ljudima i za ljude. (KKC 2599)

Isus je bio u stalnom zajedništvu ljubavi s Ocem. Imajući to na umu, možemo od Isusa naučiti kako moliti. Prije svega, kako objašnjava Katekizam, Isus se molio u sinagogi i Hramu. To odgovara drevnoj židovskoj praksi moljenja najmanje tri puta dnevno.

Nadalje, Isus se prema evanđeoskim izvještajima uvijek povlačio u osamu na molitvu prije nekog velikog događaja ili odluke, a volio je i moliti po noći. Dakle, Isus se uvijek molio prije presudnih trenutaka svoga poslanja.

Isus moli prije odlučujućih trenutaka svojega poslanja: prije no što će Otac posvjedočiti za njega prigodom Krštenja i Preobraženja, te prije no što će mukom ispuniti naum Očeve ljubavi. Moli također prije odlučnih trenutaka pri poslanju svojih apostola: prije izbora i poziva Dvanaestorice, prije no što ga Petar prizna 'Kristom – Pomazanikom Božjim', napokon moli da u kušnji vjera apostolskog prvaka ne malakše. Isusova molitva prije spasenjskih događaja, koje Otac traži da ih on ispuni, jest smjerno i puno povjerenja predanje njegove ljudske volje Očevoj volji punoj ljubavi. (KKC 2600)

Osim što molitvu želimo utkati u naše biće, prvo bismo trebali pokušati moliti u određenim intervalima tijekom dana, oponašajući Isusa i njegov ritam molitve.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!