Na Humcu izvedena premijera predstave “Snovopriča o životu Petra Barbarića”

Sinoć je, u sklopu Ljubuškog ljeta, u staroj crkvi na Humcu izvedena predstava "Snovopriča o životu Petra Barbarića".

Crkva je bila ispunjena, a publika je u tišini pratila komad koji govori o životu pobožnog mladića rođenog u Šiljevištu u mjestu Klobuk kod Ljubuškog, koji je živio kratko i umro u 23. godini, ali se odmah o njemu počelo govoriti kao o budućem svecu jer je za života zračio dobrotom i pobožnosti.

Predstavu su izveli glumci iz Hrvatskog kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske sekcije KŠC Travnik.

Kako je rekao autor teksta i predstave Rusmir Agačević na ovaj su način htjeli priču o Petru, koji je umro u Travniku, vratiti u njegov rodni Ljubuški.

"Meni je vrlo bitno što smo mi ovu predstavu imali čast izvesti u Ljubuškom, jer ovo je pravo mjesto. Mi koji jesmo Travničani koji smo svi završili škole tamo gdje je išao Petar Barbarić i tamo gdje je sada njegovo tijelo, ovom predstavom Petra Barbarića vraćamo u Ljubuški, u njegovu kolijevku sa željom da iz te kolijevke krenu najljepše priče među mladima i među odraslima", rekao je Agačević.

On je dodao kako ovo nije klasična predstava, te kako je tekst dosta težak jer je riječ o hagiografiji.

"Teško je napraviti hagiografiju, tu mora sve biti apsolutno točno, ljudi koji su sjedili u crkvi to su sve prepoznali i velikim su pljeskom nagradili", dodao je Agačević.

Don Željko Marić, rektor sjemeništa u Travniku rekao je kako su iznimno zadovoljni i ponosni jer je Ljubuški pokazao dušu svojim dolaskom na ovu predstavu.

"Htjeli smo kroz ovu predstavu podijeliti sa publikom neke teme, a to su svetost Petrove duše, njegova povezanost s obitelji, pa tu je i tema prijateljstva koje je Petar znao čuvati i širiti. Nekoliko je još značajnih odrednica ove predstave koje mogu biti nadahnuće svima. Petar je bio vedrog duha, mi trebamo danas živjeti svoje vrijeme s radošću, ne bojati se izazova i ne bojati se problema. Petar nam kao vedar duh pokazuje da i mi imamo pravo na radost, da trebamo gajiti odnos prema obitelji, prema svom rodnom kraju. Petar nam ovom predstavom otkriva smisao molitve, smisao vjere, uči nas da ne upadnemo u neke podjele, predrasude i nekakava trvljenja unutar obitelji, unutar naroda i unutar općine. To je jedna predivna poruka i drago mi je da smo je podijelili ovdje sa žiteljima Ljubuškog", rekao je Marić koji se zahvalio svima koji su podržali ovu predstavu.

On je pozvao sve Ljubušake da dođu sutra u Šiljevište u 20 sati na još jedno izvođenje ove predstave.

U predstavi su glumili: Matej Baškarad kao Petar Barbarić, Nebojša Filipović kao domar Ante, Darko Smodek kao Erich von Brandis, Roberto Zahirović kao Petar Perica, te Antonio Bilić kao Waclaw Mierzwinski.

Direktor predstave je Nikola Lozić; scenograf i kostimograf Dejan Pranjković; asistent redatelja Ante Bilić, a autor teksta i redatelj Rusmir Agačević.

Stručni savjetnik je don Željko Marić, ravnatelj travničkog Katoličkog školskog centra i rektor Nadbiskupskog sjemeništa.

Realizaciju projekat Snovopriče o Petru Barbariću pomogli su:

Grad Ljubuški – gradonačelnik Nevenko Barbarić, Vlada Županije Zapadnohercegovačke - ministar Toni Kraljević, Stanko Barbarić, župa Klobuk, župa Humac, Informacijsko edukacijsko društvo Herc Info, Nadbiskupsko sjemenište u Travniku, Pharmamed Travnik, Županijski odbor HDZ BiH Županije Središnja Bosna, Županijski odbor HDZ 1990 Županije Središnja Bosna, župa Međugorje, Ministarstvo obrazovanja Županije Središnja Bosna, Hrvatski narodni sabor, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, firma „Imperijal“ N. Travnik, Općina Travnik, HKD Napredak – Središnjica Sarajevo.

 
index Instagram400x230 youtube