Ornela Vištica: Prije smo od jednog projekta pristojno živjeli nekoliko godina, a što sada?

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na ekonomiju, a zbog zabrana i posebnih epidemioloških mjera već duže vrijeme ni glumci ne mogu obavljati svoj posao u mjeri u kojoj su to mogli prije pandemije.

Mnoga snimanja su prekinuta, predstave se mogu održavati ali s manjim brojem gledatelja i na otvorenome, a posebno je teško umjetnicima koji su slobodnjaci i nemaju stalne prihode. Kako je bilo prije i nada li se nekim pozitivnim promjenama na svom Facebooku piše glumica Ornela Vištica.

- Ponekad smo mogli od jednog snimajućeg projekta ( radeći od jutra do mraka) živjeti lagodno i pristojno nekoliko narednih godina, a što će biti sad? Što sa svim trenutnim slobodnjacima, koji bez sigurnosti i ikakve podrške moraju ići u neizvjesnost sutrašnjeg dana? U susjednoj državi se snima 36 projekata? A gdje smo mi? Što sa svim glumcima, koji još uvijek čekaju svoj kadar? Što sa svima koji su zbog ljubavi prema umjetnosti spremni otići u potpunu egzistencijalnu krajnost? Da li je ovo dovoljno osluškivanje kulturnih djelatnika i razumijevanje istih? - pita se Ornela i nastavlja:

- A s druge strane kako napraviti i kako podnijeti dugi ne kratki rez, bez kamere, bez scene i prisilno gasiti svakodnevnu želju, tješeći se kako će možda ipak doći trenutak kad ćemo opet moći jesti za istim stolom i stvarati sa stotinjak ljudi dnevno? U oazi i prirodnoj ljepoti otočnog života i smiraju mora, duša gori za glumom... da opet stvara kao prije...

 
index Instagram400x230 youtube