U Sarajevu održana IX. sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Sarajevu je, u subotu 19. prosinca 2020. održana IX. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“, u kombiniranom formatu tj. uživo i preko Skype-a.

 

Na početku sjednice predsjednik Čiča pozdravio je sve nazočne i zahvalio im se na uspješnoj suradnji u godini koja će ostati zapamćena kao godina korona virusa.

U nastavku sjednice usvojen je zapisnika s VIII. sjednice Središnje uprave, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Izvjestiteljica po ovoj točci, Dragana Radić Poljo, voditeljica Stručne službe HKD Napredak istaknula je kako su većina zaključaka i odluka realizirani.

Potom su potvrđene odluke donesene na VII. elektroničkoj sjednici Središnje uprave.

Nakon iscrpne rasprave na sjednici je usvojen prijedlog Programa rada i financijskog plana HKD Napredak za 2021. godinu.

Dopredsjednik HKD Napredak, Josip Križanović, predsjednik Povjerenstva za mlade i stipendije upoznao je nazočne o pripremljenom prijedlogu Pravilnika HKD Napredak o dodjeli stipendija i potpora koji je nakon rasprave i usvojen. Usvojena je i Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija za akademsku 2020./2021. godinu.

Na sjednici je također razmatran i prijedlog osnivanja Inicijalnog odbora za osnivanje Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju BiH. Rad Instituta bi se odvijao kroz provotno dva Odjela te naknadno treći: Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze i Odjel za povijest Hrvata BiH, o čemu je nazočne izvijestila članica Središnje uprave prof. dr. Vanda Babić Galić.  Nakon rasprave, članovi Središnje uprave usvojili su prijedlog Odluke o izboru Inicijalnog odbora za osnivanje Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju BiH.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za izdavaštvo i medije prezentirao je izvješće tog Povjerenstva istaknuvši kako je iz tiska izašao, novi, 68. broj Hrvatskog narodnog godišnjaka, glasila koje zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnost. Glavni i odgovorni urednik ovog broja Godišnjaka, kao i nekoliko ranijih, je član Središnje uprave HKD Napredak Franjo Bratić. Uredništvo Godišnjaka čine i Ivana Barišić, članica Središnje uprave te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Na samom kraju sjednice predsjednik Čiča zahvalio se svima na sudjelovanju u radu sjednice, te zaželio sretne božićne i novogodišnje blagdane svima.

 
index Instagram400x230 youtube