Održana četvrta samostalna izložba slika Drage Škipine

U prostorijama Stare škole u Trebižatu večeras je održana četvrta samostalna izložba Drage Škipine u čast Velike Gospe kojom je otvorena manifestacija ‘Kulturno ljeto – Trebižat 2020.’ pod organizacijom HKUD “Seljačka sloga” Trebižat a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Čapljine.

Brojne okupljene koji su sudjelovali na ovom kulturnom događaju pozdravio je fra Mile Vlašić te se osvrnu na ono što posjetitelji vide kroz izložena umjetnička djela Drage Škipine rekavši:

“Drago nas uvijek obraduje nekim novim radovima i uvijek nas obraduje na jedan novi način, kako on doživljava stvari, kako on doživljava prirodu i ljude i one koji su davno živjeli kao Biblijski likovi, koji su nam nepoznati ali i kako doživljava i svoje najbliže i okoliš u kojem živi. Jedna novija duhovna pjesma otprilike ovako glasi ‘Gledaj, On te gleda’. Nekako bih primijenio ovo na ovdje izložene radove, ne samo da mi gledamo izložene radove nego ti radovi gledaju nas. Nas gleda Isus koji križ nosi, nas gleda trebižatska Gospa, nas gledaju drugi likovi iz Biblije, nas gleda mala unučica, nas gleda i rijeka Trebižat, šipak, smokva, suncokret i ostali motivi. Kada god gledamo jednu sliku i ta slika gleda nas.”

Autor izložbe Drago Škipina u svom obraćanju se zahvalio inicijatorima ove izložbe HKUD “Seljačka sloga” Trebižat i pokrovitelju Gradu Čapljini te dodao:

“Teško mi je i nezgodno pričati o svojim slikama. Oni koji su bili na mojim prijašnjim izložbama vidjeli su da me emocije pogode i da pustim suzu. Te suze su od zadovoljstva i sreće što mislim da sam uspio predstaviti javnosti nešto u čemu uživam. Naravno da toga svega ne bi bilo da nema potpune potpore moje obitelji.

Radim za svoju dušu. Slike se nekada i godinama planiraju onda nekada sijevne neka iskrica i onda se to ostvari. Evo ovdje imamo za primjer jednu sliku koja je započeta 2000. godine a završena je 2018. godine. Počnem nešto pa to stoji dok nadođeš do ideje kako će to na kraju izgledati. Nekada imam momenata kada kao i pjesniku pjesma, tako meni slika izlazi u tijeku večeri.”

Hvala vam lijepo na dolasku. Izložba je napravljena u zadnji čas jer zadnja tri dana doslovno jedva stižem sve stići zbog vlastitih obaveza.”

Organizator ovog događaja je HKUD “Seljačka sloga” Trebižat, a predsjednik društva Miki Brajković je uz riječi dobrodošlice rekao:

“Iako je situacija pandemije koronavirusa još tu, mi smo se odlučili na ‘Kulturno ljeto – Trebižat 2020.’ na pomalo izmijenjen način, više duhovni, više bliži crkvi, čak su nam naši fratri kazali da se vraćamo našim korijenima jer smo glavninu programa bazirali uz Devetnice.

 Kada je riječ večerašnjoj izložbi to je početak ‘Kulturnog ljeta – Trebižat 2020.’. Što reći o našem Dragi. Ja ga znam kao hrvatskog branitelja ali ne samo u ratu već i u miru. Vidite, za ovu izložbu trebalo je to pripremiti. Osim što je Drago to kroz godine slikao trebala je čitava organizacija, a da smo se odlučili da ne održimo ovu kulturnu manifestaciju vjerojatno bi korov osvajao i ova naša materijalna dobra, ovu našu Staru školu, a isto korov bi dolazio na našu dušu. Evo svi skupa zajedno s našim fratrima, s našim cijelim društvom, s našim potpornim članovima, pokušavamo i u ovoj situaciji, dakako oprezni, jer nije svejedno s obzirom na sve ovo što se događa oko nas to održati, zato vam svima zahvaljujem svima na dolasku i zahvaljujem i čestitam našem Dragi što je odvojio vrijeme za ove duhovne stvari koje se danas malo cijene. Ove stvari su se godinama smišljale i stvarale. Za pohvaliti je svaki pomak kista što je učinio a dakako s njim mi ćemo ovdje u sklopu Stare škole i iduće godine održati izložbe naših umjetnika.”

Kritički osvrt o večerašnjoj izložbi dala je profesorica Ana Šimić, predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH rekavši:

“Prije svega želim nešto reći o Dragi jer ga poznajem već neko vrijeme. Kad smo se upoznali bio mi je nedokučen, tvrd orah. Vidjelo se na njemu da on zna itekako dobro i crtati i slikati ali je on to pokušao zatajiti. Kada smo krenuli s našim razgovorima i pokazivanjem radova, mene su njegovi radovi oduševljavali. Cijelo vrijeme bismo se nas dvoje prepirali što u biti znači biti umjetnik, je li umjetnik onaj koji ima završenu školu za to ili je to onaj koji to radi sa srcem. Mislim da je s današnje izložbe koja je jako lijepo tematski odrađena Drago nadmašio samoga sebe, možemo primjetiti da Drago stvarno osjeća ono što slika i da je on u pravom smislu riječi pravi umjetnik i njegove slike su davno nadišle sve sfere amaterizma te mu ovom prilikom želim čestitati na ovoj prekrasnoj izložbi i poželjeti mu puno sreće u daljnjem radu.”

Autoru ovih predivnih umjetnina je važna interakcija s publikom pa je na izložbi bila otvorena i knjiga u koju su posjetitelji mogli upisati svoje dojmove.

Izložba je otvorena narednih deset dana, do 16. kolovoza u večernjim satima poslije svete mise, a svi oni koji su zainteresirani za neko od izvanrednih umjetničkih djela mogu kontaktirati autora na broj mobitela.

Izložbu je uveličala muška klapa “Trebižat” svojim izvedbama dalmatinskih pjesama.

Na koncu istaknimo da je Drago Škipina stalni sudionik skupnih izložbi koje se upriličavaju u Gradskoj knjižnici Ljubuški.

Poslijednja izmjena danaSubota, 08 Kolovoz 2020 14:06
 
index Instagram400x230 youtube