Preminuo bivši gitarist grupe Galija, najpoznatiji tamnoputi glazbenik bivše države, Vrgorac ga je znao kao Crnog Matu

Jean Jacques Roskam zvani Crni Mate umro je noćas u 66. godini života u Vrgorcu. Bio je izvrstan je gitarist, najpoznatiji tamnoputi roker bivše Jugoslavije, umjetničkog imena Jack, bivši hrvatski branitelj, humanitarac, a u zadnje vrijeme i turistički vodič.

Rođen je u Kongu, službeno je bio Belgijac, no kada bi govorio o Hrvatskoj, uvijek bi kazao 'mi' ili 'naše'. Hrvatsku je zavolio zbog Vrgorčanke Neli.

Početak Domovinskog rata Jackovu obitelj zatekao je u Belgiji. No Jack nije mogao ostaviti prijatelje iz Dalmacije. Vratio se u Vrgorac po gitaru, a na rame stavio kalašnjikov.

- Nisam mogao uzeti stvari i otići. Odjenuo sam uniformu i ostao braniti Hrvatsku - kazao je u jednom intervjuu za 24 sata.

Srpski mediji su ga tad prozvali 'crni ustaša', nakon čega je znao da mu tamo nema povratka. Frontu je zamijenio humanitarnim radom spašavajući izbjeglice iz ratom poharane Bosne.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je na službenom Facebooku grupe Galija, gdje su se bivši kolege iz benda oprostili od njega.

"S velikom tugom saznajemo da je u ponedjeljak 26. listopada 2020. preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista i kompozitor koji je obilježio značajan dio Galijine karijere. Izuzetno šarmantni i karizmatični tamnoputi Belgijanac s Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarist, ali i kao autor pjesma", počeli su objavu.

Žak je s Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je Galija obilježila 35 godina postojanja. Grupu Galija za Žan Žaka vezuju izuzetno lijepa sjećanja i nevjerojatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru", poručili su članovi benda Galija, a njihovi su brojni fanovi u komentarima izrazili tugu zbog smrti omiljenog glazbenika.

 
index Instagram400x230 youtube