Srpski glumac koji je utjelovio Maksa Luburića: ‘Bio je kao Tony Soprano! Bilo je uzbudljivo čačkati po tom mraku’

Srpski kandidatat za Oscara u 2021. godini biti će “Dara iz Jasenovca”, film redatelja Predraga Antonijevića koji govori o djevojčici koja pokušava preživjeti u zloglasnom ustaškom logoru.

Jedan od središnji likova u filmu jest onaj Maksa Luburića kojeg je utjelovio glumac Marko Janketić. Kako je izjavio za ruski portal Sputnik, uloga zloglasnog Luburića predstavljala je za njega veliki izazov.

“Proučavajući njegov put do vrha, uvidio sam da on ima sve tipične osobine psihopata i meni je to kao glumcu bio izazov, kao i prilika da se uopće bavim ovom velikom temom“, izjavio je 37-godišnji glumac.

Kaže, mjesecima je čitao povijesne bilješke o Luburiću, a došao je i snimke govora koji je ovaj održao u Španjolskoj na skupu ustaške emigracije.

“On je rođen kod Ljubuškog. Oca su mu, po njegovom svjedočanstvu, ubili žandari u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je švercer duhana i umro je kada je Maks imao pet godina. Majka mu se preudala, a on je često mijenjao škole. Izbacivali su ga. Bio je delinkvent i već se tu nazirao neki sociopatski tip osobnosti, makar se meni više čini kao psihopat. Sociopati nisu toliko inteligentni, nemaju tu vrstu magnetizma, sposobnosti da manipuliraju i napreduju kao Luburić. Bio je vrlo sposoban, govorio je pet jezika. Biografija Maksa Luburića je jako zanimljiva i bilo je uzbudljivo čačkati po tom mraku i baviti se porijeklom te patološke mržnje“, pojasnio je.

“Volim gledati tu seriju o krimninalcu koji je s jedne strane brižan otac, a s druge ubija ljude, dila drogu, bavi se kriminalom. Maks Luburić je bio takav čovjek. On je obožavao svoje kćeri, svoju ženu, ukoliko je moguće da psihopat ima takve osjećaje. Bio je privržen svojoj obitelji. Na svim fotografijama je nasmijan, s nekim golubom, a u Sarajevu je bila zgrada u kojoj je organizirao perverzne sadističke pirove. Krici su se čuli tijekom noći. U povijesnim izvorima postoje svjedočenja o načinima mučenja koji su toliko degutantni da prepričavanje toga ne bi bilo ugodno čitateljima”, naglasio je Janketić.

Inače, Marko Janketić je sin velikog jugoslavenskog glumca Mihaila ‘Miše’ Janketića.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 08 Prosinac 2020 10:47
 
index Instagram400x230 youtube