Glas umjetnika za spas rijeka Balkana

Online kampanja “Umjetnici/e za spas rijeka Balkana” (Artists for Balkan Rivers) počinje danas, koju je pokrenula međunarodna organizacija, posvećena zaštiti rijeka i vodotoka Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, Riverwatch i Centar za životnu sredinu.

Cilj kampanje jeste širenje svijesti o alarmantnim planovima izgradnje više od 3.000 malih hidroelektrana na rijekama na širem području Balkana, od kojih je u Bosni i Hercegovini više od 400 planirano ili je već u izgradnji.

Želeći ukazati na značaj rijeka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze, njen cilj je i da širu javnost upozna s problematikom energetskog iskorištavanja rijeka, odnosno edukacija o štetnosti investicija u male hidroelektrane i posmatranja rijeka kao izvora energije, umjesto istinskog izvora života.

Kampanja simbolično počinje danas, na Svjetski dan glazbe, a njezini nositelji su mnogi umjetnici Balkana – glazbenici, pisci, slikari, fotografi, režiseri, glumci, dizajneri, koji su nesebično doprinijeli ovoj borbi, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

 
index Instagram400x230 youtube