Ljubušak Petar Dugandžić izlagao u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu [foto]

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu predstavljene su u subotu, 23. studenog dvije samostalne izložbene prezentacije, a stručni komentar o autorima Petru Dugandžiću i Radoslavu Putniku iznio je posjetiteljima otvorenja kustos Eugen Borkovsky.

Petar Dugandžić predstavlja šesti nastavak svoje serije samostalnih izložbenih prezentacija nazvanih “Izgubljeni miraz” koje svake godine održava na različitim mjestima na 23. dan 11. mjeseca. Ona nosi naziv KRLETKA / Izgubljeni Miraz 6 te postavlja pitanja: Jesmo li ukliješteni, upakirani, zarobljeni na ovoj kugli zemaljskoj? Ovoga puta autor uz performans, umjesto slika, nudi Polaroid fotografije sa svog nedavnog putovanja u Tajland, približavajući svim elementima postava svoje iskustvo boravka u toj dalekoj zemlji. Njegov je ples u kavezu dimenzija cca 220 sa 250 centimetra, kojeg je načinio od bambusa, odraz jedne nježne duše u surovom svijetu prepunom ograničenja, a podržan je video projekcijom na zidu galerije kao duhovnim resursom. Nasuprot tome, instant fotografije okrenute na poleđinu i papirnati podsjetnik na nedavna neugodna iskustva upotpunjuju ovaj postav. Umjetnik ne skriva čestice na koje je njegov svijet podijeljen, ali ih pokušava ponovno dovesti u red. Oni koji nisu uspjeli vidjeti performans, mogu vidjeti snimak na nekoj od društvenih mreže, jer su mnogi od posjetitelja snimili ovaj događaj.

Borkovsky tumači da autor predstavlja znakovit, eklektičkim sadržajem ispunjen/okružen kavez koji asocira neslobodu: zatvore, azile, izolaciju, a simbolično, uz krletku, predstavlja dokumentarne fotografije s puta. “Krletka ovdje ima otvorena vrata, pa autor, kasnije promatrač, u nju može ući ili iz nje izaći, prema osobnoj volji. Pitanje pojma, značenja, ali i osjećaja slobode, ovdje je dovedeno do upita. Ograde, mreže, opkopi, rovovi, neprirodne granice odlučuju o našem mogućem kretanju ili nas blokiraju. Umjetne tvorevine brane radoznalost i avanturizam, ali i potrebu za prelaskom nekog teritorija, a ograničavanje se najviše očituje najnemoćnijima i najsiromašnijima. Elementi ovog rada nude slojevito iščitavanje. Pred nama je mnogo znakova: kavez, instant fotografije, bambus, špaga, pokret, maska. Oni mogu biti doživljeni kao narativi, ali i mistični znakovni sistem. Autor ovo iskustvo primjenjuje na intimiziran rad, aktivnu komunikaciju s materijalima, sredstvima i pokretom koji u izvedbi unutar postava, inicira kod promatrača uživljavanje. Tijekom performativnog dijela ovog projekta, autor, u obliku ezoterijskog bića, ujedinjuje proživljenu prošlost, sadašnjost izvedbenog trenutka i moguću, željenu, ali uvijek nepredvidljivu budućnost. Autor postavlja pitanje: kad izađemo iz krletke, postajemo li slobodni u nekom još većem, prikrivenom ograničenju sloboda? “

Petar Dugandžić / Rainbow23, rođen je 1990. u Čapljini (Radišići), BiH. Kroz oblikovanje dotiče raznovrsne medije iskaza: modeling, dizajn, pokret, gluma, performans, slikanje, a njegovi nastupi, izvedbe, projekti mnogobrojni su i često spontani, nenajavljeni. Autor je najveće čestitke na svijetu (100m) naslikane povodom ulaska Hrvatske u EU, prezentirane u Zagrebu, tijekom prosinca 2013. godine. Najbrojnije plesne i glumačke izvedbe u RH, realizirao je s organizacijom „Istra Inspirit“  i plesne skupine „Roxanne“ iz Rovinja. Slikarskim radovima predstavio se na pet samostalnih izložbi konceptualnog karaktera.

Izložba slika Radoslava Putnika je, kako autor sam kaže, skoro jedna mala retrospektiva koja se sastoji od dvadeset slika u boji naslikanih raznim tehnikama i različitih dimenzija, pretežno minimalističkog stila kojima kroz apstrakciju ili figurativnost oponaša svijet oko sebe ako je on vedar, a stvara ga ako nije. Ova izložba je realizirana uz pomoć sredstava Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te financijsku potporu Grada Umaga, a u ime Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Bujština” posjetitelje je pozdravila njegova predsjednica Milanka Marić.

Radoslav Putnik predstavlja seriju slikarskih radova nazvanu Prostori nemira, a autorovo istraživanje kreće u dva smjera: u asocijativnom smjeru, igri fragmenata scena koje podražavaju realne oblike te u smjeru apstraktnih kompozicija koje odražavaju stanje igrača, dok narativnost nije zanemarena. Kustos kaže da se neki radovi nude kao ilustracije mogućnosti unutar idealističkih, lirskih ideja, a neke kao iskaze osobnog stanja. “Gledajući radove uočavaju se dvije stvari: autorova fascinacija prirodom i ushit spoznaje ideje titravog, fraktalnog univerzuma. Radoslava privlače elementi prostornosti: voda i zrak, te svjetlosni fenomeni njihove fluidnosti. On uspijeva zabilježiti bogato svjetlo služeći se slikarskim postupcima, različitim intenzitetima/kvalitetama kolora. Na seriji manjih radova, svoj energetski naboj iskazuje oblikovanjem čistim slikarskim elementima, bojom, linijom, rasterom. Na svim radovima zabilježeno je kretanje elemenata. Takve trenutke nije lako osmisliti niti bilježiti, podrediti tehnici, materijalizirati, a još je teže ideju tijeka pretvoriti u trenutak sadržaja slike. Na razmeđi eksperimenta i procesualnim postupcima, autor otvara područje suočavanja s efemernom realnošću. Likovna, ali i sve ostale umjetnosti imaju u sebi ugrađen komunikacijski segment, bez obzira na to je li riječ o monologu ili ponuđenom dijalogu. Izloženi radovi, njihovi osmišljeni oblici, logični ili manje logični detalji postaju ideogrami. Svako izlaženje pred publiku javni je čin autorove ponude osobnih stanja ponuđen na iščitavanja.”

Radoslav Putnik, dr. med. vet, rođen je 1950. godine. Slikarstvom se bavi od 1975. godine. Likovnim tehnikama ovladao je učeći od dvoje akademskih slikara / profesora, Ksenije Ilijević i Stojana Trumića. Sudjelovao je na brojnim zajedničkim izložbama te priredio nekoliko samostalnih prezentacija. Redovno učestvuje na mnogobrojnim Ex temporima u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Učestvovao je slikarskim kolonijama u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji. Dobitnik je više nagrada i pohvala u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Njegovi radovi krase mnoge privatne kolekcije ljubitelja umjetnosti u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Puli.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 27 Studeni 2019 16:41
 
index Instagram400x230 youtube