Dajte malo poezije: Nevenka Kovačević, "Zapivaj tico"

Istaknuto Dajte malo poezije: Nevenka Kovačević, "Zapivaj tico"

U današnjoj rubrici "Dajte malo poezije" predstavljamo književnicu Nevenku Kovačević i njezinu pjesmu Zapivaj tico.

Nevenka Kovačević (djevojačko Granić) rođena u Vitini Zapadna Hercegovina. Završila je srednju upravnu školu u Mostaru. Pjesnikinja stjecajem okolnosti, zbog teških životnih prilika, napušta rodni kraj 1968 godine i odlazi u Jelsu na otoku Hvaru gdje ostaje do 1970 godine, te potom se preseljava u Hvar i zapošljava u «Hotelsko poduzeće Hvar» gdje živi i radi do 1976 godine. 1977 godine se preseljava u Split i zapošljava u «Kombinat Jugoplastika» RO «Trgovačka mreža» gdje radi godinu dana kao statističar. 1978 godine se zapošljava u «Hrvatski zavod za zapošljavanje» Područni ured Split na radno mjesto stručnog suradnika na info pultu gdje radi do danas.

Živi u Podstrani u blizini Splita. Radove objavljuje u regionalnom časopisu Podstranska revija (Podstrana) od 2003. godine do danas te u vjerskom časopisu Radobilja (Katuni-Kreševo) 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 i 2009 godine. S pjesmom: U tišini noći je postigla dobar uspjeh na natječaju «Erato» 2004 godine, te joj je pjesma uvrštena u zajedničku monografiju «Erato» u nakladi «Međunarodnog instituta za književnost» Zagreb. Također je dobia pismeno priznanje od „Hrvatskog Sabora Kulture“ iz Zagreba za pjesmu Mati 2014. godine. 2013 i 2015 godine je sudjelovala na književnoj manifestaciji „Dobrojutro more“ u Gornjoj Podstrani. Također je sudjelovala na književnim susretima Podstranskog ljeta „Ča pod Perunom“ u Podstrani. Od 2013 godine redovito sudjeluje na Međunarodnom književnom festivalu „More na dlanu“u Rovinju koji se održava pod pokroviteljstvom „Kluba Poezije Kultura Snova“ iz Zagreba. Sve pjesme su joj uvrštene u zajedničku zbirku pjesama.Također je sudjelovala u više navrata na Večerima domoljubne poezije u sklopu Dugoratskog ljeta pod pokroviteljstvom „Udruge Jesenice,“ te na „Pjesničkoj manifestaciji promicanja domoljubnog stiha“ pod pokroviteljstvom „Udruge veterana 4. gardijske brigade“ Split, te na „Humskim danima poezije“ pod pokroviteljstvom „Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne“ Mostar, te na književnoj manifestaciji „lipanjske zore“ u Čeljevu BiH-a 2015, godine. Također na književnoj manifestaciji “Vidoška pjesnička noć“ u Radmilji BiH-a pod pokroviteljstvom „Ogranka matice hrvatske“ Stolac.

Redoviti je član „Ogranka Matice hrvatske Podstrana“, „Udruge Lanterna Providenca“ iz Biograda n/m, „Hrvatskog književnog društva“ u Rijeci, „Hrvatskog Sabora kulture“ iz Zagreba,“Kluba Poezije Kultura Snova“ iz Zagreba, „Ogranak kulturni krug“ Split te „Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne“ iz Mostara.

Do sada je objavila sedam samostalnih zbirki pjesama i to:“Puštam misli u rascvalu tišinu“ 2005 godine u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, „U uhu mi šumi tvoje ime“ 2008. godine u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, „Duša mi se razlistava“ u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, „S tlapnjom mojih predaka“ također u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, „Pod zastorom snova“ 2013. godine u nakladi UG Hrast iz Gunje i „U impulsima srca“ u nakladi Kluba Poezije Kultura Snova iz Zagreba i Izabrane pjesme u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana,  te devet zajedničkih zbirki pjesama „More na dlanu“ 2013. 2014. 2015. i 2016.godine, te „Valentinovo“ međunarodna zbirka ljubavne poezije 2013. i 2014. i 2015. Godine, te „Dotakni me stihom“ 2013. godine i „Perom ispisujem dušu“ 2014. Godine, također u nakadi Kuba Kuture Snova“ iz Zagreba. Također joj je pjesma Ljubavi žedni ušla u antologiju o magarcu, „Magare gre u raj“ 2014. godine u nakladi „Bošković“ iz Splita te je ušla u prvu svjetsku „Faceboke Antologiju pjesnika“ 2014. Prvi dio te 2016. godine drugi dio u nakladi „Kluba Poezije Kultura Snova“ Zagreb. Snimila je radio dramu Neš ti meni-prvi čin „Štirka“ na radio Splitu 2015. Godine. Sve zbirke publicirane su u tisku i na radiju. Katalogizirane u publikacijama sveučilišnih knjižnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

"Zapivaj tico"

Zapivaj tico
došlo je proliće
oživi pismom tičice moja
naše doline snene

jedan mali cvit lice sanjivo
izranja iz guste trave
vrisnulo silno proliće
kroz brda i ravnice

oglasilo se sunce
lipotom svibanjskih dana
providnim zrakom blista

k’o brižna mater
šutljivo se brine
za ljubav cvića
i strepi nad njim
kako ne bi pristalo cvasti

zapivaj tico
došlo je proliće
pismom uzbibaj naše njive
i sunce je na zemlju sašlo
iza goli’ smežurani’ brda
sabravši bezbroj zraka u jednu

Podsjećamo, za vrijeme novonastale situacije s epidemijom koronavirusom koja je, među ostalim, primorala JU "KŠC" Ljubuški - odjel Knjižnicu Ljubuški da zatvori svoja vrata, kako bismo ostali povezani s članstvom, nadasve ljubiteljima poezije koji za istom žude, dok je do daljnjega prolongiran naš svakodnevni rad s korisnicima naših usluga, kao ujedno i naše brojne te raznovrsne kulturne manifestacije, u rubrici "Dajte malo poezije" objelodanjivat ćemo poeziju znanih i neznanih ljubuških pjesnika.

 
index Instagram400x230 youtube