Dajte malo poezije: Mate Grbavac, zbirka poezije „Nemir tišine“

Istaknuto Dajte malo poezije: Mate Grbavac, zbirka poezije „Nemir tišine“

U današnjoj rubrici „Dajte malo poezije“ predstavljamo prof. Matu Grbavca i njegovu zbirku poezije naslovljenu „Nemir Tišine“.

Književnik Mate Grbavac rođen je i živi u Ljubuškom. Poeziju piše od osnovne škole, a prve pjesme objavljivao je u školskim listovima, kao i u almanahu Ars mea. Organizira brojne književne te kulturne susrete, lektorira knjige, piše recenzije iz književnosti, eseje i osvrte. Do sada je objavio niz zbirki pjesama (Na vratima knjige, Noćna svjetiljka, Radosna zvona, Žedni putnik i Nemir tišine), knjigu priča za djecu Pepine čudesne zgode i dva nosača zvuka s vlastitim pjesmama koje recitiraju glumci Toni Pehar, Branimir Vidić-Flika i Dragan Šuvak. Koncem 2019. godine objelodanio je roman „Zemlja Hercegova“ koji je bio na vrhu popisa najčitanijih romana u Hrvatskoj i BiH.

Pjesme su mu uvrštene u nekoliko antologija. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Mostar. Progovarajući o svakidašnjim temama kroz koje dotiče istinu, slobodu, zavičaj, vjeru, obitelj i poslanje pisca, Grbavac donosi stihove univerzalne ljepote i snage.

"Razgovor s Bogom"

Neki razgovaraju s Bogom iz potrebe
neki iz navike,
drugi iz dosade!
Neki kad im zagusti,
drugi kad im prekipi.
Neki razgovaraju radi koristi,
drugi jer im nedostaje sugovornik,
Treći iz dužnosti.
Neki jer se nadaju nagradi,
neki da bi izbjegli gubitak.
Neki toliko glasno,
drugi tiho,
treći nijemo!
Neki razgovor pretvore u monolog,
Drugi se rasplinu,
treći se boje postaviti pitanje,
četvrti čuti odgovore.
A neki se natovare željama
pa zaborave išta pitati!

Podsjećamo, za vrijeme novonastale situacije s epidemijom koronavirusom koja je, među ostalim, primorala JU "KŠC" Ljubuški - odjel Knjižnicu Ljubuški da zatvori svoja vrata, kako bismo ostali povezani s članstvom, nadasve ljubiteljima poezije koji za istom žude, dok je do daljnjega prolongiran naš svakodnevni rad s korisnicima naših usluga, kao ujedno i naše brojne te raznovrsne kulturne manifestacije, u rubrici "Dajte malo poezije" objelodanjivat ćemo poeziju znanih i neznanih ljubuških pjesnika.

 
index Instagram400x230 youtube