Logo
Ispiši ovu stranicu

Svjetski dan zaštite okoliša pod sloganom "Vrijeme je za prirodu"

Svjetski dan zaštite okoliša pod sloganom "Vrijeme je za prirodu"

Svjetski je dan zaštite okoliša. Ove se godine održava pod sloganom "Vrijeme je za prirodu" te odražava želju i potrebu ljudi da se okrenu prirodi i žive u skladu s njom.

- Prema recentnim znanstvenim podacima, priroda je sve više ugrožena promjenama namjene zemljišta, poljoprivrednim aktivnostima, pretjeranim iskorištavanjem biljnih i životinjskih resursa, klimatskim promjenama te negativnim utjecajem stranih invazivnih vrsta - ističe Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Očuvanjem močvara može se godišnje uštedjeti i 50 milijardi eura

Naglašava se da gubitak bioraznolikosti i kolaps ekosustava predstavlja jednu od najvećih prijetnji čovječanstvu u sljedećem desetljeću te se stoga svako ulaganje u očuvanje bioraznolikosti višestruko vraća. Primjerice, očuvanje močvarnih područja može uštedjeti više od 50 milijardi eura godišnje osiguravajućim kućama zbog prevencije i ublažavanja posljedica poplava.

U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je na tom tragu donesena i EU-ova "Strategija bioraznolikosti do 2030. - Vraćanje prirode u naše živote", koja će osigurati zaustavljanje negativnih trendova gubitka bioraznolikosti na razini EU-a te će Unija i njezine članice biti predvodnice u očuvanju bioraznolikosti na svjetskoj razini.

U Zelenoj akciji kažu da je 2020. trebala biti važna godina za okoliš, od donošenja Europskog zelenog plana do dogovaranja novih globalnih ciljeva za zaustavljanje gubitka bioraznolikosti u sklopu UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti. No, dodaju, koronavirus privremeno je pomaknuo fokus s pitanja vezanih za okoliš, unatoč uskoj isprepletenosti pojave sličnih epidemija i uništavanja okoliša. Tvrde i da se otvorio dodatan prostor za lobiranje predstavnicima prljavih industrija, poput onih vezanih za fosilna goriva ili posrnulih avioprijevoznika, da od vlada i međunarodnih organizacija zatraže javni novac, kao i usporavanje predviđenih mjera za prelazak na čišće tehnologije.

Zelena akcija: Suočiti se s problemima, a ne spašavati okolišno destruktivne interese

Zelena akcija zato ističe "hitnost suočavanja s gorućim okolišnim problemima, poput klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, te priliku koju ova kriza predstavlja za ubrzavanje tranzicije prema okolišno i socijalno održivijem društvu, umjesto da je se ponovno koristi za spašavanje okolišno destruktivnih, ali financijski i utjecajno moćnih gospodarskih interesa".

U WWF-u kažu da su pitanja vezana za okoliš posljednjih dana prisutna u javnosti više nego ikada, ali zbog pogodovanja i korupcije u izgradnji vjetroelektrana.

- Nažalost, postoji niz slučajeva koji dodatno degradiraju okoliš, a jedan od njih je iskapanja sedimenta na Dravi, višestruko zaštićenom području, za koje je Ministarstvo izdalo pozitivno rješenje bez potrebe izrade studije utjecaja na okoliš i ekološku mrežu - upozorava WWF.

U Greenpeaceu ističu da su klima i zaštita okoliša danas važniji nego ikad prije jer gospodarsko iskorištavanje prirode kojem svjedočimo može imati pogubne posljedice.

- Tražimo strogu zaštitu barem 30 posto kopnenih i morskih površina u Europi do 2030. kako bismo se obranili od ekoloških katastrofa i sačuvali bioraznolikost. Nema vremena za čekanje. Već danas moramo zaštititi naš planet, prirodu i jedinstvenu floru i faunu jer to je jedini način da osiguramo zdravu budućnost Zemlje - poručuje Greenpeace.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!