Logo
Ispiši ovu stranicu

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju ona ima u održivom razvoju.

Taj dan obilježava se svake godine kao spomen na 22. svibnja 1992. godine, kada je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti.

Više od 170 zemalja svijeta prihvatilo je dokument kao jedan od najvažnijih međunarodnih sporazuma i pravnih mehanizama za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti koji obvezuje čovječanstvo.

Bosna i Hercegovina pripada jednom od najznačajnijih centara biološke raznolikosti u Europi, s bogatom florom i faunom. Bogat genofond biljnih i životinjskih vrsta predstavlja nezamjenjive resurse za razvoj mnogih gospodarskih grana, kao što je turizam.

Prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine osnova su za formiranje visoko vrijednih zaštićenih područja. Najpoznatija zaštićena područja u okviru kojih su razvijene turističke aktivnosti su Park prirode Blidinje, Hutovo Blato, Vrelo Bosne, Špilja Vjetrenica, Nacionalni park Una, Boračko jezero, Livanjsko polje i dr.

Republika Hrvatska 2003. godine pridružila se globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojemu svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati velike posljedice na ekosustave i ljudske živote.

Poslijednja izmjena danaPetak, 22 Svi 2020 19:42
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!