Svjetski dan piva: Donosimo zanimljivosti koje možda niste znali

Pivo je jedno od rijetkih alkoholnih pića za koje ljudi kažu da ga ne piju zbog alkohola, već zato što im je zaista fino.

Naziva se još i 'zlatna tekućina', a taj sinonim samo govori o njegovoj popularnosti i vrijednosti.

7. travnja obilježava se Svjetski dan piva, a mi donosimo neke zanimljivosti koje možda niste znali.

Postotak alkohola

Ovo mnogima omiljeno piće uglavnom sadrži 4, 5 ili 8 posto alkohola. Najveći postotak ikada imalo je jedno pivo sa čak 67.5% alkohola što je identično kao jaka žestoka pića.

Pivo i žene

Prvi profesionalni pivari bile su - žene. U povijesti je proizvodnja piva bila smatrana plemenitim zanimanjem za njih, a da bi žena u drevnom Peruu mogla proizvoditi pivo morala je biti plemenitog roda i - veoma lijepa. U Egiptu je muškarcima zakonom bilo zabranjeno proizvoditi i prodavati pivo.

Recept

Najstariji ikad pronađen recept je upravo o pravljenju piva. Napisan je na kamenoj ploči prije više od 5000 godina i to u formi pjesme. Kvarenje Iako mnogi i dalje misle da se pivo ne može pokvariti, može. Međutim, nikada se ne kvari jer je ostalo otvoreno ili na sobnoj temperaturi, već od previše svjetla.

Pivo u limenci

Limenke piva su se prvi puta pojavile 1933. godine, a izumljene su u pivovari Krueger u Newarku, New York. Kako se smanjio odlazak u kafiće, pivari su morali pronaći način da dostave pivo u domove, što su im ova manja pakiranja i omogućila.

Znanost o proizvodnji piva

Zitologija je naziv za znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića. U SAD-u i Njemačkoj postoje instituti na kojima se izučavaju pivo, njegova povijest, osobitosti kao i mogućnosti unaprjeđenja u proizvodnji.

Bitna je čaša

Kako bi se izvukao maksimum iz okusa, arome i doživljaja piva potrebno ga je piti u odgovarajućim čašama koje imaju debelo staklo zbog čega su krigle izrazito popularne. Visokokvalitetnom pivu potrebna je što čišća i hladnija čaša kako bi se iz njegovih aroma izvukao maksimum jer isto pivo u različitim čašama ima različit okus. Također, dobro oblikovana pjena u čaši sprječava mjehuriće da ispare te štiti pivo od kisika iz zraka jer on utječe na okus i kvalitetu.

Pivo sadrži isključivo prirodne sastojke

Najčešće se sastoji od tri poznata sastojka – vode, ječma, hmelja i kvasca. Većina piva ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. To se ne može reći za mnoga druga pića koja se nalaze na tržištu, što pivo razlikuje od drugih proizvoda koji su bazirani na šećeru te umjetnim aromama.

Vrste

Ovisno o tvrdoći vode, kvaliteti i vrsti slada te sirovina i hmelja, primijenjenom tehnološkom postupku dobivanja pivske sladovine, vrsti kvasca, postupku vrenja sladovine, doviranja, dozrijevanja i dorade mladog piva, moguće je dobiti hrpu različitih tipova i vrsti piva s tisuću okusa i mirisa. Postoji čak 400 različitih vrsta.

Cenosillicaphobia

Da, i to postoji. Ovaj naziv označava strah od prazne pivske čaše.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 07 Travanj 2020 21:27
 
index Instagram400x230 youtube