Prekrasna ljubavna igra: oni mogu sve što mi ne možemo, oni ne moraju držati dva metra distance, oni simboliziraju sve za čime žudimo

"Za golubove važi pravilo da jednom kada se upare, kao na vjenčanju kad se potpisujemo 'dok nas smrt ne rastavi', nikada se ti golubovi neće raspariti, odnosno rastaviti.

Razdvojiti ih može samo bolest ili da jednog uhvati neki grabljivac. Znači, ostaju uvijek zajedno, nikada se ne razdvajaju", pojasnio je jednom Edin Mujkanović, poznati uzgajivač iz Doboja, piše Slobodna Dalmacija.

U studiji ”Pigeons dicscriminate between human feeders”, objavljenoj 2011. godine u časopisu Animal Cognition, otkriveno je da golubovi razlikuju ljudska lica, ali i prepoznaju svoje vlastito.

Ta im je sposobnost omogućila izbjegavanje ljudi koji se prema njima ponašaju agresivno, te jako dobro pamćenje lica onih koji ih hrane.

Istraživači sa Keio Sveučilišta ustvrdili su pak da golubovi mogu prepoznati sebe u videosnimkama, kao i u ogledalu.

Tzv. MSR nije prošlo mnogo životinjskih vrsta i većina su veći sisavci, poput čimpanza, slonova i dupina. Golubovi su, uz svrake, jedine ptice koje su prošle taj test.

I zato oni dobro znaju i tko su i tko je djevojka kojoj udvaraju.

Hoće li se ispostaviti srodnim dušama i ostati zauvijek zajedno nakon što su se ovako neumorno "kokolavali" niti najmanje uznemireni prisutnošću našeg fotoreportera, ne možemo znati pouzdano, ali su svojom ljubavnom igrom ulili puno topline u srca.

Podsjetili da moramo još neko vrijeme biti strpljivi, pa ćemo i mi moći grliti sve svoje voljene i važne ljude u životu, poletjeti im u zagrljaj opušteno i s užitkom, ljubiti se, pričati licem u lice, neopterećeni "kapljicama", rukama, što smo dirali, jesmo li dezinficirali...

Živjeti spontano, moći pokazivati ljubav bez zadrške, ne strepiti od ljudi.

13398574.jpg

Ljubavna igra golubova s fotografija sad nam se čini kao simbol svega za čime najviše žudimo.

Bez ljubavi i životne strasti nismo potpuni, bez slobode kretanja i slobodnog izražavanja volje smo frustrirani, i svi dobro znamo za onaj savršen osjećaj kad se možemo prepustiti momentu, bez obzira na okolnosti.

Ali treba biti strpljiv, baš kao što je golub, koji se na prvu ponešto šepurio, ipak bio strpljiv sa svojom golubicom.

Njihova sloboda danas je više nego ikad simbol naše slobode. Malo im zavidimo i puno navijamo za njih. Za nas.

 

 
index Instagram400x230 youtube