Hay-on-Wye, avantura književnih razmjera

U Walesu postoji čitav grad knjiga. Hay-on-Wye, gradić na velško engleskoj granici sav je posvećen knjigama. Police su na ulicama, sve je puno krasnih knjižara, knjige gdje god se okrenete...

Knjige u dvorcu, police na ulicama i više knjižara nego što ste ikada mogli pomisliti: ovo je Hay-on-Wye, simpatični gradić na velškoj - engleskoj granici.

Ispunjen svim stvarima vezanim za knjige i mnoštvom zanimljivih djela u kojima možete uživati, jednostavno morate ovaj grad knjige vidjeti pri svakom posjetu Walesu! Ako krenete tamo u rano ljeto, postoji čak i svjetski poznati književni festival koji možete posjetiti ...

Ideja o pretvaranju ovog velškog grada u grad snova za ljubitelje književnosti jednostavno nije počela preko noći. Zapravo, grad s knjigama započeo je 1961. godine kada je Richard Booth otvorio prvu gradsku knjižaru s rabljenim knjigama.

Nakon što je čuo kako se mnoštvo knjižara u SAD-u zatvara, Booth je tom prilikom nabavio dosta knjiga. Ubrzo su mnogi drugi ljudi u gradu otvorili vlastite knjižare, pri čemu su se mnogi specijalizirali za određen žanr. Sada postoje knjižare posvećene rijetkim knjigama, dječjim, povijesnim, i još mnogo toga. Ukupno, Hay on Wye sada ima preko dvadeset knjižara, sve posvećene ljubavi prema pisanoj riječi.

Svake godine u Hay-on-Wye se održava godišnji festival Hay na kojem se slave knjige, kao i sam grad. Bill Clinton jednom je to nazvao 'Woodstock of the Mind', a festival se održava dva tjedna svake godine više od trideset godina. Odsječen od ostatka svijeta bez telefonskog signala i trgovačkih lanaca, lutanje Hay on Wye korak je u prošlost i avantura književnih razmjera!

Obično se festival održava početkom lipnja. Privlači ljubitelje knjiga, pisce, umjetnike... Obično maleni gradić od oko 1500 stalnih stanovnika povećava se i do pola milijuna tijekom festivalske sezone. Nastupi se održavaju u večernjim satima, na puno štandova s ​​hranom se servira svježe pripremljena hrana, a na sam festival je ulaz slobodan.

Smatra se da je jedan od najboljih književnih festivala na svijetu.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 19 Veljača 2020 10:46
 
index Instagram400x230 youtube