Logo
Ispiši ovu stranicu

Ronioci pronašli 900 boca rijetkog alkohola namijenjenog ruskom caru Nikolaju II

Ronioci pronašli 900 boca rijetkog alkohola namijenjenog ruskom caru Nikolaju II

Francuski ronioci su iz olupine potonulog broda na dnu Baltičkog mora na površinu izvukli 900 boca francuskog konjaka i likera.

Skupocjeni alkohol je bio namijenjen caru Nikolaju II., a na morskom dnu je "odležao" preko sto godina.

Rijetka alkoholna pića su izgubljena 1917. godine na putu za Sankt-Peterburg.

U jeku Prvog svjetskog rata švedski brod je pokušao dopremiti ruskom caru 50 sanduka konjaka i 15 sanduka likera, ali je blizu Ålandskih otoka naišao na njemačku podmornicu. S obzirom na to da se smatralo da je riječ o krijumčarenju alkohola, zapovjednik podmornice je odlučio potopiti brod, a posadu prebaciti na drugo plovilo, navodi The Local.

Konjak i liker su u olupini broda prvi put otkriveni 1999. godine, ali tada nije bilo moguće doći do njih, jer se čovjek može ozbiljno povrijediti u olupini. Sada su organizacije Deepsea Worker i Ocean X izvukle alkohol iz olupine pomoću podvodnih robota na daljinsko upravljanje.

Ekipa ronilaca je na površinu iznijela 600 boca konjaka De Haartman & Co i 300 boca likera Benedictine. Predstavnici organizacije Ocean X će poslati nekoliko boca u Rusiju i Švedsku na analizu, a ostalo će najvjerojatnije prodati, prenosi Russia Beyond.

Poslijednja izmjena danaPetak, 08 Studeni 2019 12:16
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!