Logo
Ispiši ovu stranicu

Barjaktar iz Čapljine koji utrku u Monzi ne propušta već 25 godina

Barjaktar iz Čapljine koji utrku u Monzi ne propušta već 25 godina

Prošle nedjelje vozač Ferrarija Charles Leclerc je na Velikoj nagradi Italije u Monzi došao do druge uzastopne pobjede u Svjetskom prvenstvu i druge u karijeri uopće

Majstorskom vožnjom uspio se obraniti od napada Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa koji su mu puhali za vrat.

Bio je to i šlag na tortu proslave 90. rođendana Scuderije i veliko je slavlje prolaskom Leclerca kroz cilj moglo započeti.

No, tada je mnogima u oko upao zanimljiv detalj, naime u trenutku proslave vozača Ferrarija ispred njega se vijorila zastava Herceg-Bosne s natpisom Čapljina, piše Jutarnji list.

Tragom toga pokušali smo doznati tko je tifos iz Čapljine koji se noseći zastavu kod pobjedničkog postolja prometnuo u glavnog protagonista velikog slavlja Ferrarija, zasjenivši sve druge zastave, pa i nacionalne, trojice najbržih na utrci.

Tu smo zastavu u Monzi mogli vidjeti i ranije, primjerice prošle godine prilikom intoniranja britanske himne u čast Lewisa Hamiltona.

Ako bilo koga iz Čapljine upitate, znaju li možda tko je njihov sugrađanin koji je sa zastavom s natpisom Čapljina bio na slavlju Ferrarija u Monzi, svi će izgovoriti isto - pa to je naš Ivica Perić iz Grabovine kraj Čapljine, nitko drugi nije toliko inficiran utrkama Formule!

Capljina-formula-1-1.jpg

Kad smo ga nazvali, potvrdio nam je da nosio zastavu i ispričao nam svoju cijelu priču kako je i kada postao najveći fan Formule 1 i Ferrarija iz Čapljine.

- Već 25 godina ne propuštam ni jednu utrku VN Italije u Monzi, u što sam se zarekao kada sam se 1994. godine zatekao na onoj tragičnoj utrci kada je veliki Ayrton Senna izgubio život.

Od tada sam bio na već 30 utrka uključujući i Imolu na VN San Marina - govori nam ovaj 62-godišnji profesionalni vozač sa stažem od 40 godina, koji je prvih milijun kilometara odvezao kamionom ranih osamdesetih od Grčke do Sirije i Iraka i nazad.

- Veliki sam fan Ferrarija, ovdje se u Čapljini uvijek skupi dobra ekipa pa već godinama odlazimo zajedno na utrke F1 u Monzu - nastavlja i dodaje kako ima i prijatelje u Italiji preko kojih nabavlja bolje karte ili čak VIP ulaznice.

- Primjerice na ovoj posljednjoj utrci imao sam mjesto na tribini Alta Velocita koja je najbolja jer se gleda s lijeve strane na dugu startno-ciljnu ravninu i prvi zavoj, a iza toga stoji veliki ekran koji pokriva cijelu utrku.

- Svih tih godina sam često bio i gost u boksovima, ručao u Ferrarijevom restoranu iznad boksa i mogu kazati kako smo ja i Monza već stari prijatelji - govori nam uz smijeh.

Dodaje i da je osim za Ferrarijeve vozače navijao i za Fernanda Alonsa dok je još vozio za Renault koji mu je jednom prilikom poklonio kapu koju i danas čuva.

- Gledajte, ja navijam i za Ducati u Moto GP-u, pa ako ste pratili moto utrke na Mugellu također ste mogli vidjeti moju zastavu gdje sam bio dva puta.

No, nas je zanimalo kako je zapravo uspio razviti tako visoko zastavu s natpisom Čapljina ispred pobjedničkog postolja u Monzi?

- Ja tu zastavu na koju sam jako ponosan sobom nosim već godinama i inače je objesim uz pistu na ogradu ili mašem njome kod pobjedničkog podija.

No za mojih četvrt stoljeća na Monzi i 90 godina Scuderije Ferrari, rekao sam ako pobijedi Ferrari da ću zastavu u tu čast razviti tako da cijeli svijet vidi da Ferrari ima fanove iz Čapljine.

Tako je i bilo, a nas je zanimalo kako mu je to uspjelo...

- Vrlo jednostavno, govori nam. - Ponio sam jedan štap za zastavu od metra duljine koji nikom ne smeta, no u trenutku slavlja, s obzirom na to da je riječ o teleskopskom štapu, objesio sam zastavu s imenom moga grada i razvukao sam ga na maksimalnih šest metara i podigao u zrak u slavlje Ferrarija!

Eto tako je nastala ta fotografija Leclerca i moje zastave koja ga je skoro prekrila...

Pritom je dodao i kako nije bilo nikakvih problema, da je podno podija izazvao tim činom salvu oduševljenja, a s njim su se htjeli slikati i karabinjeri, i pripadnici osiguranja utrke  i ostali Ferraristi.

Za mene je to bio savršen dan, dodao je na kraju i rekao kako će idućih 25 godina tako proslavljati svaku pobjedu Ferrarija u Monzi..

Poslijednja izmjena danaUtorak, 10 Rujan 2019 21:42
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!