Ne zaboravite zaštititi vaš voćnjak prije početka vegetacije

Gotovo da i nema voćne vrste na kojoj zaštita protiv štetnih organizama provedena tijekom zime neće biti od manje ili veće koristi. Štoviše, pojavu nekih gljivičnih bolesti tijekom vegetacije, primjerice kovrčavost lista na breskvi i nektarini, jedino je moguće spriječiti tretiranjem tih voćnih vrsta za vrijeme njihovoga zimskog mirovanja.

I tijekom zime na mnogim voćnim vrstama i vinovoj lozi su prisutni razni štetni organizmi. Premda ti štetni organizmi u zimskom razdoblju u pravilu ne čine štete, međutim, ako ih se ne suzbije tijekom zime oni tijekom vegetacije mogu pričiniti ozbiljne štete.

Zaštita protiv štetnika i bolesti

Zaštita voćaka tijekom zime najčešće se provodi protiv gljivičnih bolesti na koštunjavim voćnim vrstama primjenom fungicida na osnovi bakra. Izvođenjem zimskog plavog tretiranja na breskvi i nektarini onemogućava se pojava kovrčavosti lista, a u velikoj mjeri i šupljikavost lista.

Pravovremenim zimskim plavim tretiranjem i na nekim drugim voćnim vrstama u velikoj mjeri će doprinijeti smanjenju mogućega napada raznih gljivičnih oboljenja tijekom vegetacije. Primjerice, primjenom modrog ulja u tijeku zime na jabuci, kruški i mušmuli u velikoj mjeri će se smanjiti pojava krastavosti na listu i plodu tih voćnih vrsta.

Na trešnji će zimsko tretiranje doprinijeti manjoj pojavi šupljikavosti ili rešetavosti lista, a time spriječiti i njegovo prijevremeno opadanje. Na višnji i šljivi će smanjiti pojavu kozičavosti lista i šupljikavosti lista.

Da bi zimska tretiranja bila učinkovita, pored dobro natopljenih pupova, trebaju biti dobro poprskane sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora koje vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove. Stoga stabla treba doslovce okupati, što većina voćara uglavnom i radi, zbog čega se zimsko tretiranje obično naziva zimsko kupanje voćaka.

Najčešći pripravak koji se koristi u zimskoj zaštiti voćaka i vinove loze je preparat Modro ulje, te se posavjetovati s agronomima o načinu primjene.

 
index Instagram400x230 youtube