Mjestopis : Hercegovina i stari grad Ljubuški [foto]

Hercegovina Foto: Ivan Tomić - Caro Hercegovina

Hercegovina je južni dio Bosne i hercegovine i ekonomski je dobro integrirana regija s procjenjenim brojem stanovništva od 383.000.

Hercegovina obuhvaća nešto manje od petine državnog teritorija BiH i nešto više od desetine pučanstva.

Glavno gospodarsko središte je Mostar.

Ime Hercegovina prvi put se spominje 1454. godine.Tako je polovicom 15. stoljeća formiran naziv pokrajine (regije) kojoj starija stoljeća svjedoče o više tisuća godina civilizacije. Na tlu ove hrvatske regije saživjela su naselja koja svjedoče o novijoj povijesti.

Srednjovjekovni gradovi, primjerice Blagaj i Ljubuški svjedoci su jedinstvenih fortifikacijskih utvrda i financijskog trezora u Hercegovini. Blagaj je izrastao, a ljubuški sagrađen. Potonji pokušava profilirati svijest o potrebi obnove,zaštite očuvanja i predstavljanja.

On bi želio osvijestiti spoznaju o vlastitom kulturnom identitetu i korijenima drevnog hrvatskog naroda. Barem je to dojam putnika namjernika koji kroče od Vrgorca ili Klobuka prema Međugorju i motre začudo lijepe zidine danas,rekao bih ničijeg grada,a nekad moćnog hercega Stipana Vukčića i podsjećajući na ekonomsku moć i arhitektonsku raskoš.

Na to navode razgovori i iščitavanje davnih zapisa o ljubuškoj tvrđavi,ostataka u Franjevačkom muzeju i priča koje još uvijek kolaju od usta do usta ovog pripovjedačkog naroda.

Prvi poznati stanovnici bili su Iliri, u početku Daorsi, koji su kasnije potisnuli Ardijejci i Dalmati. Od njih su ostale brojne grobne kamene gomile i utvrđene gradine (posebice smjerom Klobuk-Vitina-Radišići-Ljubuški-Mostarska vrata-Studenci) po padinama i vrhovima brda.

 
index Instagram400x230 youtube