Mišetić traži reakciju Pejčinović Burić zbog neprihvatljivih izjava povjerenice Mijatović

Luka Mišetić, odvjetnik najpoznatiji po obrani hrvatskog generala Ante Gotovine uputio je pismo aktualnoj glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić.

U njemu se osvrnuo na nečuvene i neprihvatljive objave Dunje Mijatović, povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe.

Naime, Mijatovićeva je koristeći svoj položaj dala izjavu povodom održavanja mise zadušnice u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburškog pokolja 1945. godine te navedenu misu nazvala “glorifikacijom marionetskog ustaškog režima”.

Ugledni odvjetnik u pismu je naveo kako želi utvrditi jesu li njeni komentari u skladu s mandatom Vijeća Europe koje pretpostavlja „neovisno i nepristrano djelovanje” te Rezolucije 1481 (2006) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja traži osudu zločina koji su počinili komunistički, totalitarni režimi.

Upozorio je kako su jugoslavenske partizanske i komunističke snage pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita sudjelovale u ubojstvima te sustavnim napadima protiv poraženih ratnih zarobljenika kao i protiv civila i Crkve. Također je istaknuo kako je u ovoj politiziranoj klimi, povjerenica Mijatović koristila funkciju kako bi sa službenim priopćenjem ušla u političku raspravu i dodatno potaknula napade na kardinala Puljića.

U pismu se nadalje navodi kako se povjerenica svojom neprihvatljivom izjavom, suprotno mandatu koji joj je povjeren, pristrano i neodgovorno uključila u politički diskurs onih koji održavanje mise koriste za dodatno razbuktavanje podjela u bosanskoherecgovačkom društvu.

“Povjerenica Mijatović koristila je svoj službeni ured kako bi se pridružila javnoj kampanji pritiska protiv kardinala Puljića koja se temeljila na njenom subjektivno percipiranom “riziku”.”, ocijenio je Mišetić te naveo kako je u njenoj službenoj objavi izostala osuda zločina protiv čovječnosti koji su počinile jugoslavenske komunističke snage te je umjesto toga njena izjava usredotočena isključivo na osudu komemoracije žrtvama komunističkog režima.

Mišetić je obrazložio kako je Mijatović pristrana, o čemu svjedoče objave na njenom Twitter profilu u kojima naglašava povezanost s djedom Vojom Ljujićem koji je bio jugoslavenski partizanski vojni zapovjednik i komunist, uz krilaticu “Smrt fašizmu i sloboda narodu.”

“Povjerenica Mijatović rodom je iz Sarajeva. Jugoslavenske komunističke snage pogubili su do 4.000 građana Sarajeva počevši od travnja 1945…  Vojo Ljujić bio je prvi vojni zapovjednik grada Sarajeva za vrijeme dok su jugoslavenske snage izvodile pogubljenja u Sarajevu.”, naveo je Mišetić.

“Dunja Mijatović ima pravo na svoja osobna politička uvjerenja, no iskoristila je svoj položaj kako bi kao Povjerenica za ljudska prava branila svoje osobne političke i vojne heroje (partizane i komuniste) od pokušaja komemoriranja zločina koji su počinili”, objašnjava Mišetić koji zahtijeva reakciju Vijeća Europe.

“Postupci povjerenice u ovom slučaju direktno narušavaju Rezoluciju 1481 (2006.) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja izražava ‘potrebu za međunarodnom osudom zločina totalitarnih komunističkih režima’“, zaključuje Mišetić.

 
index Instagram400x230 youtube