Bumbari su u problemima: Pesticidi oštećuju njihove mozgove dok su još ličinke

Bumbari su u problemima. Šansa da ove marljive oprašivače zapazite u Europi i Americi smanjila se od prošlog stoljeća za 30 posto.

Pesticidi, kao i klimatske promjene i smanjivanje njihovih staništa, krivci su za opadanje njihova broja. U novoj studiji, objavljenoj u utorak, znanstvenici su istraživali kako točno pesticidi utječu na bumbare tako što su skenirali njihove mozgove i testirali njihovu sposobnost učenja, piše CNN.

Otkrili su da bebe bumbara mogu osjećati posljedice hrane zagađene pesticidima, koju im bumbari radnici donose u kolonije, te zbog toga kasnije tijekom života slabije obavljaju svoje zadatke. Dr. Richard Gill, viši predavač na Odjelu za životne znanosti londonskog Imperial Collegea i autor studije, usporedio je to s oštećenjima fetusa zbog štetnih tvari u maternici.

Funkcioniraju kao superorganizmi

"Kolonije bumbara funkcioniraju kao superorganizmi, tako da svaki toksin koji uđe u koloniju ima potencijal izazvati probleme s razvojem mladih bumbara. U ovom slučaju zabrinjavajuće je što podmladak bumbara uzima hranu koja je kontaminirana pesticidima, koji čine da se dijelovi mozga sporije razvijaju, pa stariji odrasli bumbari imaju manje i funkcionalno oštećene mozgove. Ta posljedica čini se trajnom i nepovratnom", rekao je Gill za CNN.

Smanjivanje broja bumbara može pridonijeti slabljenju biološke raznolikosti i potencijalno ugroziti našu opskrbu hranom jer bumbari oprašuju biljke kao što su krastavci, rajčice, tikvice, borovnice i lubenice, prenosi Index.hr.

U svome eksperimentu istraživači su ubrizgali pesticide neonikotinoide u nektar u sličnoj koncentraciji koja se može naći u divljim cvjetovima. Potom su taj nektar unijeli u laboratorijsku koloniju bumbara. Kad su bumbari dosegnuli zrelost, njihova sposobnost učenja testirana je nakon tri dana i potom ponovno nakon 12 dana. Nakon toga dobiveni rezultati uspoređeni su s rezultatima iz kolonija u kojima su bumbari bili izloženi pesticidima tek u odrasloj dobi.

Otkriveno je da bumbari koji su bili izloženi pesticidima kao ličinke pokazuju značajno slabiju sposobnost učenja u usporedbi s bumbarima koji nisu bili u dodiru s pesticidima. Kako bi to utvrdili, nastavlja CNN, istraživači su testirali mogu li bumbari naučiti povezati miris s nagradom hrane, ocjenjujući koliko će puta biti uspješni iz 10 pokušaja.
"Sve je više dokaza da se pesticidi mogu nakupljati unutar kolonija bumbara. Naša studija otkriva rizike po pojedince u takvom okruženju te da buduća radna snaga kolonije može osjećati posljedice tjednima nakon što je prvi put izložena", rekao je Dylan Smith s Odjela za životne znanosti.

Oslabljena sposobnost učenja bumbarima radnicima može otežati navigaciju i pronalaženje hrane, naglašava Gill, što bi moglo ugroziti opstanak zajednice bumbara.
Istraživači su također skenirali mozgove gotovo 100 bumbara uključenih u studiju, koristeći novu tehnologiju mikro CT-skeniranja, i otkrili da oni koji su bili izloženi pesticidima imaju manji volumen važnog dijela mozga kod insekata, poznatog kao tijelo gljive.

"Fantastično je gledati te sićušne strukture veličine samo nekoliko milimetara", rekao je Gill.

Za tijelo gljive se zna da je uključeno u sposobnost učenja kod insekata, a slabije učenje povezano je s manjim volumenom tijela gljive, što ukazuje na tvrdnju da izloženost pesticidima može biti uzrok slabijih performansi bumbara, stoji u studiji.

Gill je rekao kako istraživanje pokazuje da je uloga pesticida u opadanju broja bumbara i drugih oprašivača možda bila podcijenjena u usporedbi s klimatskom krizom i gubitkom staništa.

"Još uvijek pokušavamo shvatiti kakvu ulogu ovi čimbenici igraju i kako su povezani. Pesticidi definitivno sudjeluju u objašnjenu zašto opada broj bumbara. Pesticidi izlažu te kolonije riziku. Oni oslabljuju sakupljače hrane koji se potom moraju nositi s promjenama u korištenju zemljišta i ekstremnim vremenskim uvjetima", zaključuje Gill.

 
index Instagram400x230 youtube