Alma Zadić iz Tuzle bit će ministrica pravde u Austriji: Od izbjeglice do utjecajne političarke

Alma Zadić (35), porijeklom iz Tuzle imenovana je za ministricu pravde u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zeleni, koja je potpisala koalicijski sporazum s vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza.

Na parlamentarnim izborima 29. rujna pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Tako će u novoj vladi Zeleni činiti vlast sa Narodnom strankom, nakon desničarske Slobodarske stranke koja je u prethodnom mandatu bila dio vlasti, ali je zbog skandala njenog bivšeg lidera Heinza Christiana Strachea došlo do raspada koalicije i pada vlade, piše Klix.ba.

Zeleni su od 15 ministarstava u vladi Sebastiana Kurza dobili četiri ministarstva, među kojima je i ministarstvo pravde koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić. Ona je s roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine te da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University. Zadić je inače prva iz BiH koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora - pravda.

Kada je prije dvije godine izabrana u Parlament Austrije poručila je da je njezin ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i sa područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužiteljstvu, a posebno prema sektoru za gospodarski kriminal i korupciju gdje je šef Christian Pilnaceku.

Zanimljivo je da je Alma Zadić prva ministrica u vladi Austrije s imigrantskom pozadinom, što je posebno zanimljivo u slučaju poznate animigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastiana Kurza.

 
index Instagram400x230 youtube