Kravata u Beču simbol hrvatskog predsjedanja EU

Na pročelju Veleposlanstva RH u Beču svečano je otkrivena kravata kao simbol početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

- Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije
- Smjena straže na Trgu sv. Marka posvećena predsjedanju

Na otkrivanju su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Kravata je poruka da je Hrvatska od 1. siječnja na čelu EU, istaknuo je Grlić Radman.

To je jedan simboličan, 3 i pol metra duga kravata u centru grada i mislim da će je svi uočiti. Hrvatska kravata je prepoznatljiva kao hrvatski brend. Na taj način ćemo isto tako dobiti i pozornost građana, običnih građana koji šeću ovom ulicom. Tako da evo Hrvatska predsjeda Vijećem EU, a to je na neki način i uvod u današnji novogodišnji koncert koji doista predstavlja čast i ponos da su hrvatski dužnosnici pozvani na taj koncert. Bit će i predsjednik Hrvatskog sabora gospodin Jandroković, isto i premijer Švedske i bit će i drugih dužnosnika. U svakom slučaju to je velika stvar za nas gdje više od 50 milijuna ljudi prati taj poznati novogodišnji koncert koji je postao jedan od temeljnih nositelja jednog kulturnog trenutka 1. siječnja svake godine, rekao je ministar.

Čast nam je ovdje u Austriji prve sate hrvatskoga predsjedanja provoditi zajedno, to je jako lijepo. Austrijanci podupiru hrvatsko predsjedanje 100 posto, svom mogućom energijom. Još 2018. razmjenjivali smo diplomate, uvjereni smo i znamo da će Hrvatska učiniti jako dobar posao. Predstoje velike stvari - višegodišnji proračun, proširenje, politika prema istočnim susjedima. Znamo da je Europska unija u Hrvatskoj u dobrim rukama, izjavio je Alexander Schallenberg, ministar vanjskih poslova Republike Austrije.

Velika je čast i zadovoljstvo biti danas ondje je i za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Za Hrvatsku vrlo važan dan. Nakon šest i pol godina članstva, nakon duge bitke da bismo uopće postali punopravna članica, evo danas smo na čelu EU. Imamo veliku odgvornost, Europska unija je u jednom zahtjevnom razdoblju. Ključna dva izazova bit će proračun za sljedećih sedam godina i isto tako pitanje brexita. Mi smo definirali svoje prioritete, dobro su poznati, Europa koja razvoja, Europa koja štiti, Europa koja povezuje i utjecajna Europa na globalnoj sceni. Dakle, dat ćemo sve od sebe kako bismo pokazali da Hrvatska ima kapaciteta i vizije biti na čelu ovako važne organizacije. Očekujemo naravno potporu svih zemalja, posebice prijateljskih zemalja i zato mi je drago da sam danas u Austriji. Razgovarat ćemo nakon koncerta i o našim bilateralnim odnosima, europskim temama, pitanju našeg susjedstva, rekao je Gordan Jandroković.

Uz to, sva trojica dobila su pozivnice za Novogodišnji koncert u koncertnoj dvorani Wiener Musikverein. Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić istaknuo je kako je to veliko priznanje i za Hrvatsku radioteleviziju i hrvatsku državu.

Zato što prisustvovanje na ovakvom koncertu je zapravo priznanje EBU-a koji je organizator ovog koncerta. Također i ORF-a koji tradicionalno prenosi ovaj koncert koji ide u cijeli svijet. To je stvarno veliko priznanje, a pogotovo u svjetlu predsjedanja Vijećem EU.

 
index Instagram400x230 youtube