Ljubušak prof. dr. Zoran Tomić na Rektorskom forumu sveučilišta JI Europe i Zapadnog Balkana

Petom Rektorskom forumu sveučilišta Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana, na kojem su sudjeluju rektori i predstavnici oko 30 sveučilišta iz regije, održanom na Sveučilištu u Ljubljani nazočili su i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić.

Tom prigodom potpisan je Poslovnik o radu foruma radi učinkovitog ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa.

Poslovnikom je osnovan sustav Rektorskog foruma kao oblika funkcionalnog povezivanja i suradnje u području znanosti, visokog obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Tijela Rektorskog foruma su Skupština, Tajništvo i Predsjednik. Skupštinu čine svi rektori sveučilišta potpisnika akademskog međuinstitucionalnog sporazuma o suradnji dok se predsjednik bira na mandatno razdoblje od jedne godine, a trenutni je predsjednik rektor Univerziteta u Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

Novi član Rektorskog foruma je Sveučilište Jagiellonian iz Krakówa. Osim poslovnika, na Forumu se razgovaralo o aktivnostima na prijavama na EU projektima te je prezentiran projekt EUTOPIA. 

Nakon prvog rektorskog foruma koji je održan je u Novom Sadu pokrenut je postupak osnivanja Zajednice sveučilišta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Na drugom rektorskom forumu održanom u Zagrebu potpisana je i Deklaracija sveučilišta. Na Rektorskom forumu koji je održan na Sveučilištu u Mostaru potpisan je Akademski međuinstitucionalni sporazum o suradnji, čiji je cilj unapređenje međusobne suradnje između članica rektorskog foruma. Potpisivanjem Poslovnika na forumu u Ljubljani i uspostavljanjem sustava omogućuje se lakše funkcioniranje i učinkovitost foruma.

 
index Instagram400x230 youtube