Estonci protiv prebrze vožnje imaju inovativne ideje

Estonska policija je u komunikaciji s građanima zaključili kako novčane kazne nemaju osobit efekt.

Još jedna inovativna ideja kojom se nastoji smanjiti prebrza vožnja dolazi iz Estonije. Tko prekorači brzinu, mora određeno vrijeme sjediti u vozilu. To je jedna mjera u okviru pilot projekta.

Odnosi se na vozače koje je policija prvi put zaustavila u takvom prekršaju. Tako vozač koji prekorači dozovoljenu brzinu za 20 kilometara po satu, umjesto novčane kazne može odabrati 45 minuta stanke od vožnje. Vozač koji prekorači dozvoljenu brzinu od 21 do 40 kilometara po satu može odabrati stanku od sat vremena, piše Hak revija.

U komunikaciji s građanima zaključili su kako novčane kazne nemaju osobit efekt. Vozači je zaborave, plate i nastave dalje. No, dosta ih dira kad moraju sjediti sat vremena u policijskom vozilu i ne mogu nastaviti dalje. Takozvano "hlađenje" ih smiri i navodno čak nastave voziti malo ispod ograničenja brzine.

Estonci kontinuirano uvode nove mjere. Tako je nedavno estonska policija pokušala smanjiti broj vozača koji voze preko ograničenja tako da su dijelili kartice za doniranje organa uz propisane kazne.

 
index Instagram400x230 youtube