"Miris" balege i kukurikanje pijetla zakonom zaštićeno

Kukurikanje pijetla, "miris" balege, zvuk traktora, zvono s crkve - samo su neki od živopisnih zvukova i mirisa sela koje je Francuska ovih dana zaštitila kao prirodnu baštinu, piše france24.com.

Oni koji su na ove pojave naviknuti od malena, teško se prilagođavaju gradskom okruženju, ali još je češće obrnuto.

Podsjetimo samo na pijetla Mauricea i njegovo kukurikanje koje je smetalo "vikendašima" u jednom selu na zapadu Francuske. Ovi su, inače stanovnici grada, mislili kako će vikende provoditi u miru i tišini, a kad ono, umjesto buke automobila budio ih je malo glasniji oroz, prenosi Agroklub.

Čak su tužili vlasnicu pijetla, završili na sudu, a nakon svega je pokrenuta i internetska peticija kojom se željelo spasiti ni krivu ni dužnu životinju. Sud je tada odbio tužbu, a ovih je dana ta zemlja donijela odluku da će "osjetilno nasljeđe" francuskog sela biti zakonom zaštićeno od pokušaja da "pridošlice" koji traže mir i tišinu pokušaju ugušiti svakodnevne aspekte ruralnog života.

Osim ovoga slučaja, zabilježen je i jedan u 2019., a glavne akterice su bile brbljave patke i guske.

"Život na selu podrazumijeva prihvaćanje popratnih pojava", rekao je zastupnicima Joel Giraud, vladin ministar zadužen za ruralni život.

Tako će pojave od gakanja gusaka do prevoženja stajnjaka kroz selo biti zaštićene i dijelom prirodne baštine, a u sklopu njihova zakona o okolišu.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 25 Siječanj 2021 12:40
 
index Instagram400x230 youtube