Logo
Ispiši ovu stranicu

Slovenija od danas ponovo priznaje PCR testove iz BiH

Slovenija od danas ponovo priznaje PCR testove iz BiH

Režim na graničnim prelazima u Sloveniji mijenja se od danas. Vlada Slovenije je odlučila da će preko graničnih prelaza i kontrolnih punktova biti moguće i negativni PCR i negativni brzi testovi na antigen, ali naglasila da postoji razlika.

Razlika između ova dva testa je u tome što se brzi test mora provoditi u državama članicama EU ili u šengenskom području, a PCR test može se provoditi i u trećim zemljama ili u onim institucijama koje priznaje Slovenija.

Međutim, brzi testovi na pet graničnih prelaza koje je država provodila od Božića biti će ukinuto.

"Od subote više neće biti moguće provoditi ove brze testove na naših pet graničnih točaka. Ako nemate negativan test, jedina opcija biti će odlazak u karantin", rekao je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Što se tiče prekida karantene, prema ministrovim riječima, nema promjena, što znači da se karantena može prekinuti nakon pet dana negativnim testom. Međutim, promjena je u tome što će od subote karantena na ovaj način moći prekinuti i oni koji imaju privremeni ili stalni boravak u Sloveniji, a ne više samo slovenački državljani.

Ulazak u Sloveniju iz zemalja na crvenoj listi bez upućivanja u karantenu kod kuće ili bez podnošenja negativnog testa (PCR ili HAG) od 9. siječnja dozvoljen je osobama koje svakodnevno ili povremeno prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju ili znanstvenim istraživanjima u Sloveniji ili državama članicama Europske unije ili šengenskog prostora uz prilaganje dokaza, piše 24ur.

Ako je osoba navedena u ovoj točci maloljetna ili ne može putovati sama iz drugih razloga, osoba koja je prevozi takođe može ući pod istim uvjetima, ali se mora vratiti preko granice odmah nakon izvršenog transporta.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!