Logo
Ispiši ovu stranicu

Uvođenje covid putovnice kao uvjet za putovanje

Uvođenje covid putovnice kao uvjet za putovanje

Pojedini zrakoplovni prijevoznici namjeravaju uvesti covid putovnice kao uvjet za putovanje, prenose svjetski mediji.

Covid putovnice s potvrdom o cjepljenju navodno bi trebao predstavljati jamstvu da građani nisu zarazni, iako u praksi i cjepljeni se mogu razboljeti.

Međunarodno udruženje zrakoplovnih prijevoznika računa na to da će se cjepljenjem pokrenuti oporavak turizma, dok domaći prijevoznici ne dijele takvo mišljenje. Pojedini smatraju kako bi to umjesto povećanja moglo dovesti do smanjenja broja putnika.

Direktor Transturist Tuzla Nedžad Siočić smatra da bi dodatno uvođenje covid putovnica samo predstavljalo dodatno opterećenje, smanjenje broja putnika koji bi bili spremni putovati.

- Tijekom studenoga i prosinca 2020. kada su uvedene dodatne mjere u Hrvatskoj i Njemačkoj, broj putnika se značajno smanjio. I u slučaju Srbije reducirali smo dva polaska na jedan, a nekad smo redovito vozili tri - istaknuo je.

Jedan od vodećih prijevoznika iz Tuzla koji je putnike vozio do europskih zemalja i Turske zadržao je samo 15 posto linija.

Teretni prijevoz nije trpio takve posljedice uvedenih mjera zaštite od koronavirusa. Poslovali su normalno, bez posebnih ograničenja i nisu na gubitku. Neizvjesno je što bi se događalo ukoliko na primjer druge zemlje uvedu covid putovnice, a vozači iz BiH nemaju mogućnost za cjepljenje ili je ne žele primiti. Ipak, vlasnik jedne od najvećih tvrtki za međunarodni transport iz Tuzle koja prevozi hranu je optimističan.

Direktor Kune iz Tuzle Nijaz Duraković smatra da će proznaći rješenje kada dođe taj trenutak. Dodao je da on kao poslodavac neće uvjetovati radnike cjepljenjem.

- Tko želi moći će se cjepiti, a za one koji ne žele iz vjerskih, zdravstvenih i drugih razloga, nastojat će im se osigurati posao unutar zemlje - naglasio je.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!